thumbnail_8

Starter van de week: Andy en Caroline vormden fietsenfabriek om tot uitvaartcenter

GERAARDSBERGEN – Meestal zijn het gevestigde waarden binnen jouw gemeente, kleine familiebedrijven die van generatie op generatie doorgegeven worden. Het Geraardsbergse koppel Andy Van Weyenberg en Caroline De Vuyst besloot daarentegen een gloednieuw uitvaartcentrum op te richten. In het pand van een voormalige fietsenfabriek bieden ze alles onder één dak aan. Van een winkel, rouwkamers en aula voor diensten tot drukwerk in eigen beheer en een ruime polyvalente zaal voor koffietafels.

Zowel Andy Van Weyenberg (47) als Caroline De Vuyst(40) hebben reeds 20 jaar lang hun sporen verdiend binnen de sociale sector. Zij als HR-manager binnen een maatwerkbedrijf, hij als diensthoofd van een residentiële voorziening voor mensen met een meervoudige handicap. “Het idee om alles om te gooien en een uitvaartbedrijf te starten, werd ons ingegeven door een familielied”, vertelt Andy. “Hij heeft reeds een gevestigd bedrijf in de streek. Enkele jaren terug vroeg hij ons of we het eventueel zagen zitten om mee in zijn BVBA te stappen en zijn opvolging op termijn te verzekeren. We zijn toen begonnen met de 2 jaar durende opleiding tot begrafenisondernemer bij Syntra.”

Fietsenfabriek wordt uitvaartcenter

Toen na deze opleiding bleek dat het niet meteen mogelijk was om in de familiezaak te stappen, besloten ze op zichzelf te beginnen. “We kochten het voormalige pand van fietsenfabrikant Schrapnell in Geraardsbergen. Eigenlijk zijn we het vierde uitvaartcentrum in een vrij kleine regio, maar we weten dat twee hiervan binnen afzienbare tijd zullen afbouwen, waardoor het wel opportuun was om in deze regio iets te starten.”

Totaalconcepten

ARK Uitvaartzorg differentieert zich door totaalconcepten aan te bieden. Het koppel investeerde in een eigen drukkerij waar ze alle rouwdrukwerk snel en adequaat kunnen uitvoeren. Naast de voor de hand liggende zaken zoals een winkel, drie rouwkamers en alle andere voorzieningen, hebben ze ook een aula met 200 zitplaatsen en een eigen ruimte voor koffietafels waar ze tot 100 man comfortabel kunnen zetten.

“Deze laatste wordt tevens verhuurd aan groepen of verenigingen uit de streek”, zegt Andy. “Uniek is bovendien het feit dat we warme maaltijden aanbieden, een gebruik uit West-Vlaanderen dat je hier in de streek nog niet zo veel vindt.”

Innovatie binnen de sector

Sinds medio 2018, met het wegvallen van de vestigingswetten, is het niet langer verplicht om een diploma te hebben voor o.m. begrafenisondernemer. Toch bleef de gevreesde wildgroei aan uitvaartcenters zonder diploma uit. Andy en Caroline kozen heel bewust om hun opleiding alsnog af te maken. “En we zijn niet de enigen. De sector is echt aan het innoveren met steeds minder familiebedrijven en meer mensen die er, net als wij, bewust voor kiezen om een kwalitatieve totaalservice te bieden.”

Samenwerking of overname

ARK Uitvaartzorg doet occasioneel beroep op medewerkers die flexibel ingezet kunnen worden. Op termijn zullen ze ook vast personeel in dienst nemen. Andy: “We sluiten niet uit dat we binnen x-aantal tijd samenwerken met een ander bedrijf in de streek, maar we zijn natuurlijk nog maar een week geopend. We zien wel wat de toekomst brengt.”

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle