thumbnail_IMG_0400

Starter van de week: Bright Energy maakt groene energie toegankelijk in bouw- en eventsector

GENT - Vanaf 2020 wordt de Gentse binnenstad Lage-Emissiezone en mogen de meest vervuilende dieselwagens het centrum niet meer binnen. Maar neem de wielen van de motor, maak hem groter en meer vervuilend, en hij mag wel nog binnen. We hebben het over dieselgeneratoren die hele dagen staan te draaien op bouwwerven of evenementen. De drie jonge ondernemers van Bright Energy zeggen dat het anders kan. Ze willen de vervuilende dieselgeneratoren vervangen door slim inzetbare elektrische batterijen.

Het idee ontstond enkele jaren terug toen de ouders van Lisse (22), Sam (24) en Arne (26) Van Acker als tweede gezin in België een batterij aankochten voor hun energievoorziening. Arne, die op dit moment voor Industrieel Ingenieur Informatica studeert, stelde deze batterij zelf op punt en voerde een studie uit om zo veel mogelijk rendement uit de batterij te halen.

"Ik ging toen op zoek naar een manier om dit te commercialiseren. Dat bleek moeilijker te zijn dan gedacht. Op een bepaald moment praatte ik hierover met iemand die bij Tomorrowland werkt. Hij vond het idee fantastisch en vroeg of ik dit niet wilde doen voor Dreamville, de camping van het festival. Op dat moment bleek het technisch heel moeilijk en duur te zijn. Nu, drie jaar verder, kunnen we hier wel een antwoord op bieden."

Groene stroom op je werf of festival

Bright Energy wil grote mobiele batterijen aankopen en slim inzetten op bouwwerven en festivals. "Wij staan in voor de berekening en optimalisatie van de batterij op maat van jouw noden en leveren deze op locatie. Onze klanten moeten enkel inpluggen en genieten van groene energie", legt Sam uit. "Op die manier willen we dieselgeneratoren, één van de minst efficiënte manieren om energie op te wekken, vervangen door een groen alternatief."

Op dit moment werken de twee broers en zus aan een prototype dat begin december geleverd wordt. Hiervoor doen ze metingen op verschillende plaatsen. "Zo mogen we bijvoorbeeld metingen uitvoeren bij de bouw van de nieuwe Bro Upkot toren van Upgrade Estate. Ook tijdens de Student Kick-Off hebben we metingen uitgevoerd. Op die manier kunnen we in kaart brengen hoeveel batterijen er nodig zijn voor een typische bouwwerf of evenement."

Legodoos

Uniek aan de batterijen die Bright Energy laat ontwikkelen, is de hoge mate van modulariteit. Arne legt uit: "Je kan het zien als een Legodoos waar je bepaalde blokjes kan samenstellen om tot de batterij te komen die de klant nodig heeft. De bedoeling is dat de batterijen telkens aangepast kunnen worden voor nieuwe klanten. Door ze slim en efficiënt in te zetten, maken we de batterijen zo goedkoop mogelijk voor de klant. Zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat ze opgeladen worden wanneer de energie zo goedkoop mogelijk is en wanneer ze even niet gebruikt worden, zetten we ze elders in."

Divers team

Dat Lisse, Sam en Arne een sterk team vormen is alvast duidelijk. Met respectievelijk een diploma in de rechten, een diploma handelsingenieur en een industrieel ingenieur in wording, zijn ze van alle markten thuis. Dat ze uitstekend kunnen samenwerken bleek al uit de Legal Techathon van de UGent waar ze samen aan deelnamen en de hoofdprijs wegkaapten. Ook hun deelname aan Expedition Do van Durf Ondernemen eindigde met een overwinning.

"Winnen is leuk, maar vooral de bevestiging dat ons idee goed in elkaar zit en het geloof in de noodzaak om af te stappen van diesel betekent veel voor ons", zegt Lisse. "We willen de transitie naar groene energie versnellen, niet door in te spelen op mensen hun geweten, maar door hen effectief een alternatief te bieden dat zowel ecologisch als economisch interessanter is."

Projecten gezocht

Bright Energy zoekt volop naar interessante projecten die met hen in zee willen gaan, waarna ze financiering kunnen zoeken. "Enkele banken zijn alvast enthousiast", geeft Lisse mee. "Net vandaag lanceren we ook onze website www.bright-energy.eu waar je alle informatie kan terugvinden. Aarzel niet om ons te contacteren! We kijken graag wat we voor jouw project kunnen betekenen."

Foto met namen: © UGent, Anneke D’Hollander