thumbnail_VANIER-Logo-Header-Small-3000px

Starter van de week: Gents voedselplatform VANIER stimuleert korte keten

GENT – Vanier is een Gents korte keten platform dat een brug wil slaan tussen Oost-Vlaamse boeren en de Gentse retail en horecasector. Ze willen de korte keten opschalen door dagverse producten op een efficiënte manier van boer naar klant te brengen. Handelaars kunnen met één klik lokale producten rechtstreeks bij de boeren naar keuze bestellen en Vanier doet de rest. 

Dat Vanier transparantie tussen producent en afnemer belangrijk vindt is duidelijk terug te zien in het concept. “We willen dat de klant het zelf voor het zeggen heeft: wil hij biologische producten, producten van dieren die heel de tijd buiten lopen,… de keuze is aan hem. Op het platform valt het aanbod van verschillende lokale boeren terug te vinden vergezeld van een woordje uitleg over hun werkwijze. Zo kan de handelaar op basis daarvan producten bestellen die het best bij hem passen”, aldus Véronique Boussé van Vanier.

De boeren bezorgen de levering aan het transportpunt van Vanier. Van daaruit worden alle bestellingen gegroepeerd per klant en weggebracht. Zo worden producten die van verschillende producenten komen, toch tegelijkertijd bij de handelaars geleverd. De boeren worden aangespoord om in clusters de producten toe te leveren. Op deze manier maakt Vanier komaf met heel wat onnodige voedselkilometers.

Voorstudie

Hoe is de nood voor zo’n platform nu ontstaan? Waarom zijn er zo weinig korte keten producten te vinden in Gentse restaurants en winkelrekken? Stad Gent voerde een onderzoek uit naar deze vragen in samenwerking met verschillende actoren uit het werkveld. Véronique: “Hieruit bleek dat er meerdere obstakels de weg van boer tot klant versperden. Allereerst vonden boer en chef kok of handelaar elkaar niet. Daarnaast bemoeilijkten de administratieve verplichtingen een samenwerking. Vanier voorziet daarom in tal van features voor zowel boer als klant zoals de juiste labels en pakbonnen, of facturatie.”

Principes

Vanier is all about fairtrade. “We willen met ons systeem een eerlijke prijs aan de boeren bieden, iets wat nog steeds niet vanzelfsprekend is. We leggen bovendien de nadruk op ecologie en duurzaamheid. Zo bevinden alle producenten zich binnen regio Oost-Vlaanderen en werken we zoveel mogelijk met blauwe EPS kratten, waardoor plastic verpakkingen geweerd worden”, geeft Véronique mee.

Eén van de grootste troeven waarmee het platform mag uitpakken is de dagverse oogst die ze bieden aan de handelaars. Er zijn namelijk twee leverdagen per week: dinsdag en donderdag. De boeren leveren maandag en woensdag alle producten toe zodat ze de dag erna vers aan de afnemers geleverd kunnen worden.

Coöperatie

Vanier is lid van de coöperatie Linked Farm. Een digitale coöperatie waar verschillende webshops onder vallen. Véronique legt uit: “Dit is een manier om boeren en klanten te verenigen. Alle leden zijn welkom op de jaarlijkse vergadering en hebben op die manier zelf inspraak in het reilen en zeilen ervan. Maar ook met feedback van niet-aandeelhouders wordt rekening gehouden zodat ons platform kan blijven groeien. Een uniek systeem dat in een lange keten verhaal niet terug te vinden is.”

Smaakmarkt

Voor de toekomst heeft Vanier nog heel wat in petto. Hun eerste verjaardag zit eraan te komen die ze willen vieren met een actie naar de klanten toe. In mei volgend jaar staat ook de week van de korte keten op de planning.

Maar het eerstvolgende dat ze organiseren is de Smaakmarkt op 30 september bij WAY, Dok-Noord. Een B2B evenement waar boeren zichzelf voorstellen en mensen uit de horeca en retail kunnen langskomen om lokale producten te ontdekken en het verhaal achter de producten kunnen horen.

Lees ook

  • BV
    11/12/2024
    Futura Filiorum Holding
    Putte
  • BV
    11/12/2024
    Nox Event
    Etterbeek
  • CommV
    11/12/2024
    Sda Laboratories
    Gent