Nieuws Oost-Vlaanderen Starter van de week: Joachim kweekt paddenstoelen in de stad

Starter van de week: Joachim kweekt paddenstoelen in de stad

Starter van de week: Joachim kweekt paddenstoelen in de stad

GENT – Antwerpenaar Joachim Sohie sloeg de handen in elkaar met Gentenaren Zjef Van Acker en Bart Van Tuykom. Met Pad en Stoel willen ze een antwoord bieden op de stijgende vraag naar lokaal en ecologisch geteelde zwammen en paddenstoelen. Een duurzame landbouwactiviteit, midden in de stad!

Steeds meer mensen kiezen voor een bewuste manier van eten. Ze gaan voor een vegetarisch of vleesarm dieet en biologische groenten. Biologisch landbouwer in opleiding Joachim Sohie start daarom binnenkort met zijn eigen bio-boerderij in het centrum van Antwerpen volgens het CSA-model (Communitiy Supported Agriculture). Dat wil zeggen dat mensen vooraf betalen voor een bepaalde periode en dat zij in ruil een deel van de oogst krijgen. Op die manier heeft de boer voldoende middelen om zijn werking te garanderen.

Korte keten

Momenteel kweekt hij paddenstoelen in zijn eigen huis. Deze verkoopt hij dan rechtstreek aan consumenten, chefs en biowinkels in de buurt. Er komen geen tussenpersonen en geen grote trasnporten bij kijken. Hij brengt ze gewoon zelf met zijn fiets tot bij de klant. Een mooi voorbeeld van de korte keten dus.

Gent als back-upplan

Sohie sloeg de handen in elkaar met Gentenare Zjef Van Acker en Bart Van Tuykom. “Door in twee provincies actief te zijn vergroten we ons draagvlak. Met een extra afzetgebied in Gent, zorgen we bovendien voor een betere risicospreiding. Als de ene stad te maken krijgt met een schimmel, kan de andere stad met een deel van haar productie inspringen. Zo hebben we altijd een back-upplan”, vertelt Sohie.

Waarom paddenstoelen?

Het grote voordeel van zwammen en paddenstoelen is dat er geen grond nodig is om ze te kweken. De teelt kan dus gewoon in leegstaande kelders in de stad worden opgezet. Zo kan een zeer beperkte oppervlakte toch een grote opbrengst opleveren die vele gezinnen kan voeden. De eerste teelt wordt bijvoorbeeld opgezet in een garage van slechts 100m² in Deurne.

Growfunding

Om zijn kwekerij op te starten, zocht Sohie naar kapitaal via het platform ‘Growfunding’. Met succes, want intussen zit hij al aan 118% van de vooropgestelde 12.700 euro. Klanten die een oogstaandeel kopen, kiezen voor een 2-wekelijks pakket. Per pakket krijgen ze 3 verschillende soorten zwammen en paddenstoelen die worden afgewisseld. De abonnementen gaan van start in september.

Vandaag organiseert Pad en Stoel een heus bedankingsfeest om al deze kleine ecologische weldoeners in de bloemetjes te zetten. Of beter, in de paddenstoelen.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.