Starter van de week : journaliste begint lingeriewinkel

gent dampoortstraat marieke eva's appel winkel interieurMarieke Van Pee kijkt met trotse blik rond in haar pas geopende lingeriewinkel die ze Eva's Appel genoemd heeft. Af en toe moet ze zichzelf nog even in de arm knijpen, maar ze heeft wel degelijk de stap gezet waarvan ze droomde. Ze is niet langer journaliste bij De Gentenaar, maar onderneemster.

"Lingerie is altijd al mijn guilty pleasure geweest", zegt ze enthousiast."Kopen andere vrouwen schoenen of handtassen als ze een rotdag hebben, bij mij was dat lingerie. Vandaar ook de naam 'Eva's Appel'. Eva mocht niet bijten van de appel, maar ze deed het toch. Mijn portemonnee vertelde mij dat ik beter geen nieuwe lingerie kocht, maar dat kon me niet beletten om het toch te doen."

Ze vindt lingerie ook een mooi en intiem product dat dadelijk voor een goed contact zorgt met de klanten.  "Ik ben ervan overtuigd dat de passie waarmee ik dit aanpak er kan voor zorgen dat mijn winkel in de Gentse Dampoortstraat een gevestigde waarde kan worden  voor alle jonge en minder jonge vrouwen die op zoek zijn naar hippe en kwaliteitsvolle lingerie en badmode. Mijn prijzen zijn niet die van de exclusieve topwinkels, maar door het hippe interieur en de prachtige collecties, spring ik toch wat uit de band. Ik ben er eigenlijk van overtuigd dat dit heel wat klanten zal aanspreken."
Het moeilijkste stuk van het opstarttraject was voor de jonge onderneemster het vinden van het nodige kapitaal. "Mijn man en ik hebben nog niet zo lang geleden een huis gekocht en we hebben een baby van net geen jaar. Er lag dus geen grote spaarboek te blinken. Gelukkig bestaan er fantastische initiatieven als de winwin-lening en de startlening van het Participatiefonds Vlaanderen. Op die manier heb ik de financiële puzzel rond gekregen, maar het heeft wel veel tijd en stalen zenuwen gevraagd. Maar ik heb daar één belangrijke les uit getrokken: als starter moet je geen geld hebben, je moet geld vinden. En met een goed uitgewerkt ondernemingsidee en financieel plan vind je dat geld uiteindelijk ook."
Hulp bij het schrijven van haar ondernemingsplan kreeg Marieke Van Pee van Go for Business van Unizo.  "Dat kost niet veel", zegt ze, "maar ze vragen wel dat je je plannen  binnen het halfjaar klaar hebt. Voor mij was dat de ideale stok achter de deur. Als je overweegt om een eigen zaak te beginnen, zijn er altijd honderden redenen om het niet te doen of om het nog wat uit te stellen. Maar doordat ik dat plan sowieso moest maken, werd de goesting op den duur zo groot, dat ik niet meer kon stoppen."
(foto: Julie Landrieu)