Starter van de week Moov-it strijdt tegen de zitziekte

24cd7e4

Het Gentse Moov-it is het geesteskind van de jonge onderneemster Griet Vandenhouweele, die gepassioneerd is door zowel marketing als sport. "We hebben wat onderzoek gedaan bij grote bedrijven", zegt ze, "en daaruit bleek dat in veel ondernemingen duidelijke signalen zijn dat bij de medewerkers gezondheidsproblemen kunnen ontstaan én dat de betrokkenheid en de motivatie van de medewerkers op zijn zachtst gezegd soms te wensen overlaat."

Maar was niet nodig om met Moov-it van start te gaan. Griet Vandenhouweele heeft daarbij gekozen voor een unieke benadering. Eerst neemt ze CEO’s en managers van bedrijven mee op wandelmeeting om over het welzijn van hun werknemers te brainstormen. Vervolgens levert ze op maat gemaakte communicatiestrategieën om mensen tijdens en buiten de werkuren meer te doen bewegen.

"Als tiener ben ik twee keer Belgisch kampioene trampolinespringen geworden", zegt ze. "Bewegen zit me dus in het bloed en daarom wil ik zoveel mogelijk mensen bewust maken van het belang ervan. Iedereen weet wel dat sporten en bewegen gezond is, maar toch doen we het veel te weinig. Zitten wordt wel eens het nieuwe roken genoemd en ik ben het daarmee eens.   De gemiddelde werknemer zit maar liefst 10 uur per dag en dat heeft drastische gevolgen voor onze fysieke en mentale gezondheid. We lijden bijna allemaal aan sitting disease, een fenomeen dat mee aan de basis ligt van hartziektes, burn-outs en ernstige rugproblemen."

Griet Vandenhouweele ziet een unieke kans voor bedrijven  om het probleem van sitting disease aan te pakken. "Veel bedrijven werken ‘ad hoc’, terwijl gezondheid net gaat om het veranderen van gewoontes op lange termijn.  Daarom ontwikkelden we met Moov-it de “MoovWalk Challenge”, een wetenschappelijk onderbouwde tool die aan de hand van ludieke uitdagingen en sociale activiteiten mensen inspireert om nieuwe gewoontes uit te proberen en die ook vol te houden."

Bij de Cronos Groep, haar eerste klant, kon Griet Vandenhouweele in ieder geval al op veel bijval rekenen omdat de medewerkers er odertussen meer zijn gaan bewegen.

"Eén van de manieren om het aantal stappen per dag te verhogen", zegt ze nog, " is om de vergaderingen al wandelend te doen. Een wandelmeeting van een half uurtje, levert je al snel tot 2.000 extra stappen op. Een mooie extra om het aanbevolen stappendoel van 10.000 stappen te bereiken.  Om de CEO’s en het management te overtuigen van de impact van sitting disease, neem ik ze persoonlijk mee op wandelmeeting. Zo ervaren ze aan den lijve de positieve effecten van beweging op je productiviteit en creativiteit."