Nieuws Oost-Vlaanderen Starter van de week: MustMove organiseert zwemlessen en kampen voor -12 jarigen

Starter van de week: MustMove organiseert zwemlessen en kampen voor -12 jarigen

Starter van de week: MustMove organiseert zwemlessen en kampen voor -12 jarigen

GENT – De ministers buigen zich momenteel nog over de vraag of buitenschoolse activiteiten voor -13 jarigen tijdelijk ingeperkt moeten worden. Dat zou een streep door de rekening zijn voor Starter van de week Pieter Moerman en zijn vzw MustMove. In oktober 2020 ging hij van start met het organiseren van zwemlessen, kampen en animatie voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. Aan het aantal inschrijvingen te zien, blijkt de vraag hiervoor erg groot.

Pieter Moerman (29) werkt al 10 jaar op een Gentse basisschool als opvoeder en zwemleraar. In oktober 2020, vlak voor de tweede lockdown, startte hij MustMove. “Met deze vzw organiseer ik zwemlessen, vakantiekampen en animatie op verjaardagsfeestjes, communies, trouwen of andere events. Ik merk dat hier een enorme vraag naar is en kan dan ook spreken van een vliegende start met heel veel deelnemers en enkel positieve reacties.”

 

Zwemlessen in privézwembaden

De zwemlessen van MustMove worden georganiseerd in heel kleine groepjes van 3 kinderen per lesgever en dit uitsluitend in privézwembaden. Pieter: “Kinderen kunnen zo op een rustige manier leren zwemmen, in heerlijk warm water, zonder alle drukte van een openbaar zwembad. Gedurende de 8-delige reeks hebben de kinderen ook steeds dezelfde begeleider en zitten ze samen met dezelfde 3 kindjes, wat ideaal is om verspreiding van Corona tegen te gaan.”

De zwemlessen gaan door op drie verschillende locaties: Mariakerke, Sinaai en Heusden. Intussen volgen al 175 kindjes wekelijks les. Pieter geeft zelf een groot deel van de lessen en werkt daarnaast samen met verschillende LO-leerkrachten.

Wat met de nieuwe maatregelen?

“Het zou heel erg jammer zijn mochten deze lessen stilvallen door de nieuwe coronamaatregelen. Als de kinderen midden in een reeks moeten stoppen, zijn ze er bijna mee weg en moeten ze vervolgens soms helemaal van nul opnieuw starten”, zegt Pieter. “Ik ben geen viroloog, maar er is toch al veel gezegd dat zwembaden geen risico vormen door het chloor.”

Vorige lockdown moest Pieter zijn zwemactiviteiten trouwens ook al even on hold zetten. “Er was toen veel onduidelijkheid. We hebben toen inhaalmomenten voorzien voor de verloren lessen.”

Doe-kampen en voetbalstages

Naast zwemlessen organiseert MustMove ook kampen en voetbalstages voor kinderen onder 12 jaar. “Ook hier merk ik dat er echt heel veel vraag naar is. Ouders zijn blij om hun kinderen eens een activiteit te kunnen laten doen terwijl zij van thuis uit werken.”

De doe-kampen zijn een combinatie van knutselen, sport en normaal ook koken, al laat Pieter dit laatste nog even achterwege. “De kampen zijn altijd op heel korte tijd volzet. We hanteren een maximum van 50 kinderen en verdelen ze daarbinnen nog eens op in kleinere groepjes. De kampen gaan door in Wondelgem, Gent en Laarne, telkens op een lagere school.”

Uniek is het feit dat MustMove enkel werkt met leerkrachten lager onderwijs en kleuterleiders. “Het zijn vaak leerkrachten van de school waar het kamp doorgaat en dus ook bekende gezichten. Dat schept vertrouwen.”

Slag in het gezicht

Zowel in de Krokus- als de Paasvakantie staan al enkele kampen en voetbalstages gepland. Pieter hoopt dat deze toch nog kunnen doorgaan. “Indien de kampen niet kunnen doorgaan, zou dit een streep door de rekening zijn”, zegt Pieter, voor wie de vzw inmiddels zijn hoofdverdienste is. “Bovendien is het een slag in het gezicht van veel mensen, net nu ze een beetje hoop begonnen te krijgen dat tegen de zomer alles weer normaal zou worden. Kinderen hebben sport, spel en rondcrossen met hun vriendjes heel hard nodig en ook voor de ouders, die steeds meer opvang moeten voorzien, zouden onze kampen de nodige rust kunnen brengen.”

In de toekomst zou Pieter Moerman zijn zwemlessen graag nog verder willen uitbreiden met meer locaties en ook het aanbod in kampen wil hij gestaag laten groeien. “Ik hoop dan ook dat alles snel opnieuw naar normaal gaat zodat we onze activiteiten kunnen verder zetten”, besluit hij.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.