LEUVEN-Faling-

Stijgend aantal faillissementen afgelopen zomer, en wel om deze reden

Tijdens de voorbije zomer gingen opvallend meer bedrijven failliet tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Graydon Barometer Faillissementen. Zo steeg het aantal faillissementen in juli en augustus met 10,4% ten opzichte van 2018. Het is overigens het zwaarste zomercijfer sinds 2013.

In België gingen in juli en augustus 1.367 bedrijven failliet. Ook Oost-Vlaanderen werd zwaar getroffen met 127 faillissementen, een stijging van 7,6%, tegenover de zomer van 2018.

Kijken we van januari tot augustus, staat het totaal in Oost-Vlaanderen al op 803 failliet verklaarde bedrijven, 112 meer dan dezelfde periode vorig jaar. Dit betekent een stijging van maar liefst 16,21%.

2019 op slecht pad

Nooit eerder gingen er tijdens het eerste semester zoveel bedrijven failliet als in 2019. Onderzoek heeft uitgewezen dat de stijging van het aantal faillissementen niet meteen het gevolg is van een zwakke economie of een toename van het aantal bedrijven in ons land. Het zijn vooral recente wetswijzigingen die aan de basis liggen van de hoge cijfers.

Logische verklaring

Peter Gazelle, managing director bij Graydon: “Het is vooral de nieuwe wet voor vennootschappen en verenigingen, de insolventiewet én de wet op spookbedrijven die voor heel wat extra faillissementen zorgen. Enkele rechtbanken zijn zeer actief bezig om af te rekenen met bepaalde vormen van fraude. Ook binnen de wereld van de vrije beroepen is er een duidelijke evolutie merkbaar. Een analyse wijst op een verdubbeling van het aantal faillissementen in het bijzonder binnen de categorie van de juridische en van de economische beroepen. Advocaten en deurwaarders die failliet gaan zijn een nieuw fenomeen. Daarnaast is er een duidelijke toename van het aantal boekhouders, boekhouders-fiscalisten en bouwarchitecten die de boeken neerleggen.”