justsayinnovate Foto: if

Student-ondernemer Ruben (JustSayInnovate) wil levens redden met innovatieve remhendel

Student-ondernemer Ruben Van Geenberghe (22) uit Imde (Meise) brengt een verstelbare remhendel voor BMX-kinderfietsen op de markt. Het innovatieve product viel al meermaals in de prijzen. Ruben werd zopas gekroond als student-ondernemer van 2024 in de finale van Gentrepreneur en is geselecteerd voor het startersproject van de UGent voor beloftevolle bedrijven.

Ruben heeft al van kleinsaf een passie voor BMX. “Ik ben al vijftien jaar fervent BMX’er”, zegt hij. “Ik ben ook actief als trainer bij Top Gear BMX en organiseer in samenwerking met Sport Vlaanderen en Cycling Vlaanderen regelmatig sportkampen, initiaties en lessen BMX voor bijvoorbeeld scholen. Naast mijn passie voor BMX, ben ik ook vaak bezig met 3D-printers. Daarmee probeer ik allerlei dingen te ontwikkelen die ons leven gemakkelijker kunnen maken.”

“Door mijn ervaring als BMX-leraar, kom ik zo regelmatig in contact met beginnende rijders en hun ouders. Het viel me op dat jonge BMX’ers – ondanks veel lef en motivatie – toch vaak ontmoedigd raken, omdat ze zich niet comfortabel voelen op hun fiets. De voornaamste reden hiervoor, was telkens dat ze hun vingers niet goed bij de remhendels konden krijgen. Dit probleem is minder merkbaar op gewone fietsen, omdat kinderen daar op hun zadel zitten en dus het stuur minder stevig vasthouden.”

“Gesprekken met ouders bevestigden dat dit een veelvoorkomend probleem is in de BMX-wereld, maar ook daarbuiten. Ik ontwikkelde met de 3D-printer allerlei prototypes van remhendels voor BMX-kinderfietsen en startte mijn onderneming JustSayInnovate op. Ik ben bijna klaar om met de productie te beginnen.”

De uitvinding van Ruben bleef niet onopgemerkt. “Mijn eerste erkenning kwam van de Stichting voor Toekomstige Generaties, die mij de Prototyping for Future Award toekende, inclusief een subsidie van 5.000 euro om mijn prototype verder te ontwikkelen”, zegt Ruben.

“Levensreddend”

“Deze erkenning kreeg ik omdat mijn product een belangrijke bijdrage kan leveren aan de veiligheid van kinderen op de fiets. Het kan levensreddend zijn. Mijn verstelbare remhendel is immers niet alleen geschikt voor BMX, maar kan ook op gewone fietsen een verschil maken. Het probleem van kinderen die moeite hebben met remmen, is iets wat veel ouders herkennen.”

Ruben kijkt inmiddels ook al uit naar nieuwe innoverende producten. “Ik zou graag mijn studies voor leerkracht Secundair Onderwijs Techniek en Informatica afronden, om me daarna volledig op JustSayInnovate te kunnen concentreren”, vertelt Ruben.

“Mijn mama is leerkracht en mijn vriendin heeft reeds haar lerarendiploma. Ver zal het onderwijs dus nooit zijn in mijn leven. Maar de zin om te ondernemen, is groter. Daarnaast zou ik graag verder gaan in de BMX-sport.”

“Een echt BMX-parcours in de regio, zou fantastisch zijn. Momenteel train ik meestal in Gent en Wachtebeke, best ver van huis. Een droom die wat moeilijker te realiseren valt, is een overdekt BMX-parcours. Elke dag kunnen rijden, les geven en atleten zien groeien – ongeacht het weer – is iets dat we hard missen in België en buurlanden.”