Studenten Thibau (20) en Dustin (21) Dustin, schepen Colman, Thibau en boerin Anne aan de mattenketel. Foto: jlg

Studenten Thibau (20) en Dustin (21) brouwen bier met restproduct van mattentaarten: “Om verspilling tegen te gaan”

De studenten Dustin De Boeck (21) en Thibau De Smet (20) hebben een bier ontwikkeld op basis van wei. Dat is het restproduct dat ontstaat bij het maken van de matten die dan weer als basis dienen voor de mattentaart. Met het verwerken van de wei tot bier, wat gebeurt in Brakel, willen de jonge ondernemers aantonen dat de wei, die nu meestal wordt weggekieperd, toch een nuttige bestemming kan krijgen.

In Geraardsbergen zijn er nog drie boerinnen die matten maken. Anne Van Wijnendaele uit Goeferdinge is een van hen. Om de matten te bereiden, kookt ze koemelk. “Door het toevoegen van azijn krijg je een smeuïg stremsel, de matten, dat uitlekt in neteldoeken.”

De matten lekken uit en dat vocht is de wei. Foto: if

Met die matten kunnen de bakkers dan aan de slag om de mattentaart te bakken. De vloeistof die overblijft in de kookketel is de wei. “Dat wordt meestal weggegoten omdat het niet voor andere doeleinden gebruik kan worden”, zegt Anne. Wekelijks gaat er bij de mattenboerinnen zo meer dan 30.000 liter verloren.

Proteïnen

En dus werd het project Van wei naar wij op poten gezet om de wei een nuttige bestemming te geven. Het gaat om een samenwerking van heel wat partners zoals het stadsbestuur, de provincie en de Arteveldehogeschool.

Dustin en Thibau, studenten bedrijfsmanagement van die hogeschool, zagen het wel zitten om op basis van de wei een bier te brouwen. “Omdat mattenwei proteïnen bevat, wilden we eerst een alcoholvrij proteïnebier maken voor sporters”, aldus de jongemannen.

Het Matje is een blond bier van 5 graden. Foto: if

“Na overleg met onderzoekers en brouwers bleek dat de meeste proteïnen tijdens het brouwproces verdwijnen”, luidt het. “Zo werd het een gewoon bier op basis van wei.” Het Matje werd boven de doopvont gehouden, een blondje met 5 procent alcohol.

Geldinzameling

“De wei mochten we gratis ophalen bij boerin Anne. Bij brouwerij De Graal in Brakel lieten we een brouwsel van 1.000 liter maken en daarvoor werd 300 liter wei gebruikt. Het brouwen kost ons ongeveer 3.000 euro. We zamelen een deel van dat bedrag in met een geldinzameling via de school.”

Jimmy Colman (Open VLD), schepen van Toerisme en Erfgoed, heeft het Matje al geproefd en goedgekeurd. “Met dit bier kunnen we de poort openen voor de herwaardering van de wei. Daar moet ook een faire vergoeding aan gekoppeld worden voor de mattenboerinnen.”

Matje is al beschikbaar in enkele lokale horecazaken zoals de Gies’bar’gen, ‘t Groot Kaffee,’t Bit, ’t Hemelryck en Barbier.