Niloufar (links) en Tamim Niloufar (links) en Tamim openen het eerste Afghaanse restaurant in Sint-Niklaas. “De Afghaanse gemeenschap is hier stevig gegroeid.” Foto: yjs

Tamim (43) en Niloufar (36) brengen Afghaanse keuken naar Sint-Niklaas: “Het kriebelde om onze roots in de kijker te zetten”

Tamim Baha (43) en Niloufar Samadi (36) hebben de deuren van hun nieuw restaurant Ariana geopend op het Onze-Lieve-Vrouwplein in Sint-Niklaas. Het koppel wil de Sint-Niklazenaren laten kennismaken met hun passie voor koken en de Afghaanse keuken. Die lijkt op de Turkse keuken, “al zijn Afghaanse gerechten vaak net iets pittiger”.

Eind vorig jaar sloot eethuis Papatya na meer dan twee decennia de deuren op het Onze-Lieve-Vrouwplein. Het horecapand krijgt dankzij Tamin en Niloufar opnieuw een invulling. Het koppel met Afghaanse roots liet vrienden en familie op Pinkstermaandag voor het eerst kennismaken met hun restaurant Ariana, een verwijzing naar een Afghaanse vliegtuigmaatschappij en televisiezender.

“We kwamen zo’n 25 jaar geleden naar België en wonen al meer dan tien jaar in Sint-Niklaas”, zegt Niloufar. “De afgelopen jaren is de Afghaanse gemeenschap hier stevig gegroeid en mede daardoor wilden we een eerste Afghaans restaurant openen in de ballonstad.”

Gerechten van Papatya

Chef-kok Tamim werkt ook als automechanieker en deed in het verleden al heel wat horeca-ervaring op. Zo baatte hij onder meer het voormalige frituur ‘t Gouden Frietje aan de Nieuwstraat uit. “Toch kriebelde het om meer onze eigen roots in de kijker te zetten”, zegt hij.

“Zeker omdat ook onze klanten benieuwd waren naar onze typische keuken. Toen we in contact kwamen met de vorige uitbaters, is alles in een stroomversnelling geraakt. Rizvan en Gerlinde van Papatya zullen ons zelfs twee gerechten van hun menu leren klaarmaken, zodat hun vele vaste klanten nog steeds kunnen genieten van hun specialiteiten.”

Chef-kok Tamim wil de Sint-Niklazenaar laten kennismaken met de typische smaken van zijn Afghaanse keuken. Foto: yjs

Tamim en Niloufar serveren Afghaanse specialiteiten, die volgens het koppel dicht aanleunen bij de Turkse keuken. “Al zijn Afghaanse gerechten vaak net iets pittiger, door de invloed van Indische kruiden die we steevast gebruiken.”

Afghaanse dumplings

“Veelal serveren we gerechten met rijst, maar ook mantu, zeg maar Afghaanse dumplings, en kabuli palaw met Afghaanse rijst, gestoomd en gemarineerd vlees, wortelen en rozijnen zijn bijzonder populair. Je kan hier zowel gerechten afhalen als gezellig tafelen in de volledig vernieuwde zaak.”