Nieuws Oost-Vlaanderen Ter Beke nog steeds op zoek naar CEO

Ter Beke nog steeds op zoek naar CEO

Ter Beke nog steeds op zoek naar CEO

LIEVEGEM – Begin januari maakte vleeswarengroep Ter Beke bekend dat het in juni afscheid zou nemen van zijn CEO Francis Kint. Nu, zes maanden later, blijkt dat ze nog altijd niemand gevonden hebben. Dirk Goeminne, voorzitter van de raad van bestuur, neemt tijdelijk de operationele leiding op zich. Dat is geen onbekend terrein voor hem, want tussen 2013 en 2018 was hij er aan de slag als CEO. In die periode voerde hij een stevige expansie door bij het voedingsbedrijf, in de hoop de kaap van 1 miljard euro omzet te halen.

Ter Beke is markt­leider in de Benelux wat betreft klassieke vleeswaren (charcuterie) en verkoopt ook bereide maaltijden, waaronder de Come a Casa lasagnes. De vleeswarenmarkt krimpt echter jaarlijks. Goeminne probeerde daar destijds, gesteund door toenmalig voorzitter Louis Verbeke, op te reageren door het bedrijf onmisbaar te maken voor de lokale retailers. Daarvoor kocht het concurrenten op. Maar in zijn drang naar schaalvergroting, kocht Goeminne in 2017 ook enkele ­fabrieken met een bedenkelijke reputatie in de sector, zoals Offerman. Goeminne liet opvolgend CEO Francis Kint de moeilijke taak om de bedrijven te integreren en de zwakke service op niveau te brengen. Kint moest ook nog een listeriacrisis bij het overgenomen bedrijf aanpakken én de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest.

Het bijeen gekochte marktleiderschap levert onder­tussen weinig op. Het segment vleeswaren, afgelopen jaar goed voor een omzet van 447 miljoen, legde een negatief brutoresultaat van 7 miljoen voor. Een jaar eerder, het jaar van de listeriacrisis, was dat een verlies van 12 miljoen. De bereide maaltijden doen het beter. De vraag rijst op Ter Beke misschien beter zijn afdeling vleeswaren zou afstoten. Intern blijkt echter weinig ruimte voor verandering, aldus De Standaard.

 

Tijdelijke leiding in afwachting van nieuwe topman

Dirk Goeminne zal na het vertrek van Francis Kint op 30 juni 2021, als Uitvoerend Voorzitter tijdelijk optreden als CEO in afwachting van de komst van een nieuwe topman. Of de aandeelhouders daar zo gelukkig mee zijn, is natuurlijk de vraag. Goeminne is namelijk, behalve voorzitter van Ter Beke, ook voorzitter van JBC en Wereldhave en bestuurder bij de lingeriegroep Van de Velde, de Nederlandse Stern Groep en Wielco. Het lijkt erop dat er voor Ter Beke weinig tijd over zal zijn. Hopelijk wordt er dus snel een opvolger voor Kint gevonden.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.