713da886-dd66-442f-a669-aa0888f63e72

Textielindustrie bekroont innovaties van eigen bodem

WAARSCHOOT/OOSTERZELE/GENT/OUDENAARDE/GERAARDSBERGEN - Op dinsdag 11 februari reikte Textirama Foundation de allereerste innovatie-awards in de textiel uit. De vzw lanceerde vorig jaar een oproep om innovaties in te sturen die kunnen bijdragen tot een positiever imago en een versterking van de Belgische textielindustrie. De drie beste innovaties werden nu bekroond met een award en een stevige geldprijs. Opvallend: ze komen allemaal uit Oost-Vlaanderen!

Textirama Foundation, zelf samengesteld uit Belgische textielondernemers, weet hoe moeilijk het is om de van huis uit klassieke textielindustrie te innoveren. Daarom riep ze op om alle soorten innovaties in te sturen die kunnen bijdragen tot een versterking van de industrie en een verbetering van haar imago. De open call leidde tot 25 inzendingen die door een onafhankelijke jury werden beoordeeld.

Uitreiking awards in twee categorieën

Vanavond werden in Kortrijk awards uitgereikt in twee categorieën. De TAKE OFF award is goed voor 40 000 euro en gaat naar een innovatie die al een proof-of-concept kan voorleggen. De CONCEPT award reikt 5000 euro uit aan twee innovatie ideeën of -concepten die nog onderzocht moeten worden. Er werden negen inzendingen genomineerd, waarvan zeven met Oost-Vlaamse roots:

  • In de categorie TAKE OFF: COSH! (Brugge), Digitex (Oudenaarde), Miokoo (Gent), Resortecs (Waarschoot), Sioen (Ardooie)
  • In de categorie CONCEPT: Lies Fauconnier (Oosterzele), Jasna Rokegem (Geraardsbergen), Bram Van Acker (Gent), Esther Van Schuylenbergh (Gent)

Smeltend garen wint 40 000 euro

Een onafhankelijke jury, voorgezeten door Piet Verhoeve oordeelde dat Resortecs uit het Oost-Vlaamse Waarschoot met haar ‘smeltend garen’ de beste innovatie instuurde. Resortecs lost met deze confectiegarens een knellend probleem op bij de recyclage van textiel. Multimateriaalproducten, zoals de voering in een jas of de knopen aan een jeans, moeten gedemonteerd worden om gerecycleerd te kunnen worden, een lastig en manueel werk.

Resortecs zorgt nu voor een garen dat smelt bij 180°C. Deze temperatuur is hoog genoeg om niet in de wasmachine te smelten en laag genoeg om de stof niet te beschadigen. Cédric Vanhoeck, founder en bedenker: “Ik hoop dat ons garen de standaard wordt in de confectie, zodat we de afvalberg aanzienlijk kunnen verkleinen.”

Broderie pistool en akoestische 3D wand winnen elk 5000 euro

Daarnaast reikte Textirama Foundation ook twee keer 5000 euro uit aan innovatieve ideeë. Hiermee willen ze vooral jongeren de kans geven om hun idee te testen of verder te laten uitrijpen. Lies Fauconnier uit Oosterzele is een jonge product designer die momenteel een aanvullende opleiding textieltechnologie volgt. Haar passie voor de wereld van de tattoos bracht haar op het idee om een tattoo pistool te transformeren tot een broderie pistool waarmee je kledij kan personaliseren.

Esther Van Schuylenbergh, een jonge docente textiel aan het KASK in Gent, ontwikkelde een op zichzelf staande akoestische wand in 3D textiel. Ze deed dat in haar eigen atelier op een eenvoudig handweefgetouw. “De ambacht,” zo verklaart ze, “maakt het mogelijk om verregaand te experimenteren en een aanpak te ontwikkelen die vervolgens naar de industrie kan vertaald worden.” Beide concepten krijgen nu de kans om verder onderzocht te worden.