Nieuws Oost-Vlaanderen The IMPACT seats: mentoring voor changemakers

The IMPACT seats: mentoring voor changemakers

The IMPACT seats: mentoring voor changemakers

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is haar geitenwollensokken-imago al lang kwijt. De reden? Bedrijven die winst creëren én futureproof ondernemen, zijn de winnaars op lange termijn. Impact-ondernemers zetten de toon, de consument volgt. Ook bij Netwerk Ondernemen ervaren ze de shift naar bewuster ondernemen. De community groeit met changemakers in o.a. duurzaam bouwen, verantwoorde mode, circulaire productieprocessen, korte keten, … Om deze ondernemers een hart onder de riem te steken, lanceert Netwerk Ondernemen The IMPACT SEATS: een gratis mentoring traject van 2 jaar voor start-ups die de wereld willen veranderen.

Start-ups en scale-ups hebben vaak al een hele weg afgelegd voor ze bij Netwerk Ondernemen terecht komen voor een mentoring traject. Zo moet de onderneming bijvoorbeeld een vennootschap zijn met een bewezen verdienmodel. “De laatste jaren valt er een opmerkelijke kentering op bij onze start-ups en scale-ups”, vertelt Gert Gijbels, CEO Netwerk Ondernemen. “Naast winst, wordt een duidelijke maatschappelijke verandering als belangrijkste KPI naar voren geschoven. Dat merk je aan aangesloten changemakers zoals Redopapers (Antwerpen), Bao Living (Antwerpen), COSH! (Kortrijk), Robinetto (Gent), Knoopwerk (Hasselt), Yuma Labs (Antwerpen), Kriket (Brussel), BOSAQ (Gent) … en vele anderen. Daarop zijn we beginnen nadenken hoe wij als faciliterende onderneming ons eigen steentje kunnen bijdragen.”

Daarom lanceert Netwerk Ondernemen nu de IMPACT seats. Dit zijn wildcards voor hun Mentor Me traject die ze jaarlijks willen uitdelen aan impact-ondernemers. Beloftevolle, jonge groeiers die met hun kernactiviteit de wereld willen verbeteren, maar qua ‘harde’ selectiecriteria net uit de boot vallen voor het gesubsidieerde mentor traject.

“Without impact, innovation is just an idea with promise”

Het verhaal van Redopapers past perfect binnen dit nieuwe initiatief: Designers Linde en Tille geven papieren overschotten een nieuw leven in nieuwe, stijlvolle producten. “Wij dachten aanvankelijk niet dat we in het ‘échte’ ondernemerschap zouden rollen. Een businessplan opmaken? Daar zagen we het nut niet van in. Evenmin zouden we Redopapers uitbouwen met extra werknemers. Wij wouden gewoon ontwerpen en iets aan de afvalberg doen”, zegt Linde Luyten, mede-oprichter van Redopapers.

“In die opstartfase kwamen we voor het eerst in aanraking met Netwerk Ondernemen, maar stonden wij als onderneming nog niet ver genoeg om lid te worden. Anno 2020 was Redopapers enorm gegroeid – mede omdat we het nut van een business plan wél hadden ingezien (lacht) – en pitchten we opnieuw voor een mentoring traject bij Netwerk Ondernemen. Met succes! Ik ben nu bijna in de helft van mijn traject met mentor Steven Durinck.”

Gert vult aan: “Ik herinner mij het eerste gesprek met Linde nog goed. We moesten elkaar toen teleurstellen, maar voelden beide dat Redopapers & Netwerk Ondernemen een goede match waren. Gelukkig kwam Redopapers in 2020 wel in aanmerking voor een Mentor Me-traject, maar eigenlijk willen we start-ups met een duurzame visie in een vroegere fase aan boord heisen.” Om starters zoals Linde in de toekomst wel te kunnen begeleiden, werden de IMPACT seats geboren!

The IMPACT seats

Om in aanmerking te komen voor het Mentor Me traject, moet een onderneming aan heel wat selectiecriteria voldoen. Deze criteria zijn opgesteld in samenwerking met VLAIO, de grootste partner en subsidieverstrekker van Netwerk Ondernemen. “Voor de IMPACT seats hanteren we hetzelfde selectieproces, maar met minder strenge criteria. Zo moet de onderneming geen vennootschap zijn of een bewezen verdienmodel hebben. De ondernemer moet wél een positieve changemaker zijn op maatschappelijk, ethisch of milieuvlak. Winst mag niet de enige KPI zijn”,
doet Gert uit de doeken.

Linde vult aan: “Met de IMPACT seats worden enkele drempels weggenomen die ons in de opstartfase afschrikten. Wij kozen uiteindelijk voor een ander, gratis traject. Als beginnende onderneming telt elke eurocent.”

De IMPACT trajecten worden niet gesubsidieerd door VLAIO. De geselecteerde ondernemer moet ook geen lidmaatschap betalen. Op die manier wil Netwerk Ondernemen haar steentje bijdragen aan een betere wereld. Elk jaar zijn er 3 IMPACT seats beschikbaar. Meer informatie: www.netwerkondernemen.be/impact-seats

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.