thumbnail_What about coworking.001.jpeg.001

Thuiswerk verplicht, maar wat met coworking?

DEINZE/GENT - Om zoveel mogelijk fysieke contacten tussen mensen te beperken moeten grote mensenmassa’s vermeden worden in de openbare ruimte en op het openbaar vervoer. Daarom werd er besloten om telethuiswerk verplicht te maken. Toch waarschuwen experten steeds meer voor de psychologische gevolgen van landurig en voltijds thuiswerk. Coworkingspaces Belga Business Center uit Deinze en Soulbricks, Park Office, Watt Factory en Watt The Firms uit Gent stellen in een gezamenlijk persbericht de vraag waarom er niet vaker wordt gedacht aan flexplekken in coworkingspaces. "We kunnen deze huidige nood perfect, veilig én op een professionele manier opvangen", klinkt het.

Het wegvallen van de werkvloer zorgt vaak voor sociaal isolement en wie thuis werkt, heeft het vaak heel moeilijk om de grens met het privéleven te bewaken. Anja Van den Broeck van de KU Leuven zei eerder deze week op Radio 1 het volgende: “We merken dat het moeilijker wordt om werk en privé van elkaar te scheiden. Mensen werken ook meer en werken langer. Bovendien zijn er ook fysieke nadelen. Niet iedereen heeft immers een aparte bureau of de nodige ergonomische middelen zoals een extra scherm of een goede bureaustoel. Voor sommige mensen is er gewoon geen optie om op een goede manier van thuis uit te werken.”

Misschien kunnen coworking spaces dan wel een oplossing bieden? “Werknemers kunnen in deze coworkingspaces een aantal momenten per week komen telewerken in een professionele omgeving, die hiervoor perfect is uitgerust. Deze plekken zijn ook veilig en voorzien van alle nodige preventiemaatregelen”, stelt Lard Vanobbergen, eigenaar van Belga Business Center uit Deinze. “Bovendien stelt het telewerkers in de mogelijkheid om op een veilige manier een betere lijn te trekken tussen werk en privé en te voet of met de fiets zich naar een coworking in hun buurt te verplaatsen”, vult Vanobbergen nog aan.

Beperkte en veilige sociale interactie

Coworking spaces zijn kleine, beheersbare communities die toch zorgen voor wat beperkte en veilige sociale interactie. Deze spaces beschikken ook steeds over een volledige registratie van alle bewegingen in de coworking space, wat een perfecte contact tracing ten allen tijde mogelijk maakt.

“Flexibiliteit in tijden van covid en post-covid wordt een steeds belangrijkere factor”, vult Sophie Top van Soulbricks aan. Soulbricks is manager van verschillende coworking locaties. “De meeste bedrijven hebben een hoofdkantoor als plek waar de teams samenwerken, innoveren, mentorschap ontvangen en waar ook teambuilding plaatsvindt. Bedrijven worden hier vandaag en wellicht ook in de toekomst wat beperkt door telewerken en gaan daarom op zoek naar een grotere flexibiliteit waarin medewerkers zich toch wat vrijer kunnen bewegen dan enkel telewerk van thuis. Ze kiezen voor een “close to home” of voor een “close to client” kwalitatieve en covid veilige oplossing. Dit hybride model zal in de toekomst alleen maar verder toenemen.”

Mobiliteitsbudget inzetten?

De verschillende coworkingspaces opperen in hun persbericht het idee dat werknemers vandaag ook een deel van hun mobiliteitsbudget kunnen spenderen aan een coworkingspace. "Het mobiliteitsbudget heeft immers een pijler twee waar huisvestingskosten onder kunnen vallen. Ook financieel valt dit met andere woorden goed in te passen", klinkt het.