bureau4

Thuiswerken verhoogt overgevoeligheid voor geluid bij terugkeer naar kantoor

LAARNE - Bijna één tiende van de bevolking lijdt aan hyperacusis of overgevoeligheid voor geluid. En wanneer we na een lange periode van thuiswerken weer naar kantoor gaan, kan overgevoeligheid voor geluid extra hard opkomen. Audiologe Karen Stalpaert van Audiks, gespecialiseerd in overgevoeligheid voor geluid en tinnitus, geeft enkele tips om hyperacusis te verminderen bij de terugkeer naar kantoor.

Tijdens Karen’s studies tot audiologe, kreeg haar zus te maken met een ontploffing op school. Ze hield er tinnitus aan over. Dat inspireerde Karen Stalpaert om zich na haar opleiding verder te specialiseren in het begeleiden van mensen met tinnitus en overgevoeligheid voor geluid. Ze trok naar Amerika en leerde om mensen met tinnitus van de last die dit met zich meebrengt af te helpen, op basis van een wetenschappelijk onderbouwde methode.

"Het is mijn missie om mensen (opnieuw) te laten genieten van geluid", zegt ze.

Hyperacusis

Hyperacusis is de medische term die gebruikt wordt voor overgevoeligheid voor normale, alledaagse geluiden. Dit kan bijvoorbeeld het gekraak van een krant zijn of het geluid van de afzuigkap. Iemand met hyperacusis vindt deze geluiden zeer onaangenaam of zelfs pijnlijk. Het lijkt alsof de volumeknop van de wereld ontregeld is.

“Soms is het probleem met geluiden zo erg dat mensen sociale situaties of openbare ruimtes gaan vermijden. Ze proberen zo hun gehoor te beschermen tegen de ongewenste geluiden. Zo komen mensen in een vicieuze cirkel terecht die uiteindelijk leidt tot eenzaamheid en depressieve gevoelens”, aldus Karen Stalpaert van Audiks.

Onzichtbaar probleem dat veel mensen treft

Hyperacusis kan zowel plots als geleidelijk ontstaan. Dat geleidelijk ontstaan kan onder andere komen door meer thuiswerk. Dit doen we meestal in stilte. Door weinig input te krijgen van geluiden om ons heen geraken we ontwend aan geluiden en worden we er gevoeliger voor.

Uit onderzoek blijkt dat 9% van de bevolking last heeft van overgevoeligheid voor geluid. Een recente studie uit Australië toont aan dat 15,2% van de mensen tussen 45 jaar en 70 jaar lijdt aan hyperacusis.

Tips om overgevoeligheid te voorkomen

Als jij gevoelig bent voor geluid en nu thuis werkt, zijn er een paar dingen die je nu al kan doen om straks de overgang naar kantoorwerk vlot te maken. “Zorg voor geluid om je heen. Dit kan een muziekje zijn maar als dit teveel afleiding geeft kan je ook kiezen voor een neutraler geluid zoals het geluid van een kantooromgeving”, geeft Karen mee.

Een tweede tip: “Draag geen oordoppen om geluid te dempen. Oordoppen dienen enkel als bescherming tegen gehoorschade. Het gehoor afschermen voor geluid zal de hyperacusis op lange termijn zelfs verergeren.”

Behandeling en oplossingen

Medisch gezien is er over het algemeen helemaal niets aan te doen. “Er bestaat helaas geen pilletje waarmee het allemaal opgelost is,” zegt Karen. Wel kan de patiënt geholpen worden om met hyperacusis om te gaan. Met cognitieve gedragstherapie (CGT) om de manier waarop je over je overgevoeligheid denkt te veranderen en angst te verminderen. Ook geluidstherapie om je weer te laten wennen aan alledaagse geluiden zijn een oplossing. Dit zorgt ervoor dat je terug meer geluid kan verdragen en zelfs kan genieten van geluid.

Ben jij overgevoelig voor geluid? Test het hier: www.audiks.be/test-overgevoeligheid