download-_1_

Toegangspoort bedrijvenzone De Prijkels krijgt metamorfose: “Dit wordt een innovatiehub voor technologie- en onderzoeksbedrijven”

De toegangspoort van De Prijkels, een van de grootste bedrijventerreinen van Oost-Vlaanderen, ondergaat de komende jaren een metamorfose. Het project met de naam Poort van de Prijkels zal resulteren in drie duurzame kantoorgebouwen in een oase van groen.

De toegang van de Prijkels aan de Gaversesteenweg in Nazareth is momenteel nog een braakliggend terrein, maar zal de komende jaren van gedaante veranderen. Voor het ontwerp koos streekintercommunale Veneco voor de combinatie Alheembouw-Steenoven, al jaren een toonaangevende speler in publiek-private samenwerkingen.

”Het voorstel van Alheembouw-Steenoven sloot het beste aan bij de ambitie van Veneco en de gemeenten Deinze en Nazareth. Het zeer verfrissend en aantrekkelijk ontwerp ligt perfect in lijn met de opzet van het masterplan", zegt Sofie Vandelannoote, algemeen directeur van Veneco.

Samenwerken en ondernemen

Het project zal uitmonden in drie duurzame kantoorgebouwen in een oase van groen, waar samenwerken en ondernemen centraal staan. De Poort van de Prijkels zal drie state-of-the-art kantoorgebouwen tellen, die ontworpen werden door architectenbureaus KAAN architecten uit Rotterdam (ook wel bekend van het KMSKA), DENC-studio uit Gent (de Oude Dokken in Gent) en DELVA Landscape Architecture/Urbanism uit Amsterdam (het nieuwe casino van Middelkerke).

Op grondgebied Nazareth komt een hoogbouw van 60 meter hoog, met 15 bovengrondse verdiepingen. Vlakbij, maar wel op grondgebied Deinze, voorzien de ontwikkelaars twee afzonderlijke gebouwen. Het ene gebouw zal met 40 meter hoog 10 etages tellen, het andere 24 meter met zes verdiepingen. (zie foto onderaan)

“Dit project ademt ondernemen”

De projectontwikkelaars zetten in op inclusie en het mentale welzijn van de toekomstige gebruikers met het oog op een toekomstbestendige kantooromgeving. Zo heeft elke ruimte hoge plafonds, valt het daglicht er maximaal binnen, nestelen de gebouwen zich in een boslandschap en zijn er op elke verdieping terrassen. “We wensen vooral open-minded bedrijven aan te trekken die samenwerking niet schuwen, zodat ze op die manier sneller en met meer expertise kunnen groeien en synergievoordelen behalen. We denken bijvoorbeeld aan ondernemingen die de industriële- en academische wereld ondersteunen. Eén ding staat al vast: dit project ademt ondernemen”, zegt Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven en Directeur PPS Alheembouw.

Naast de traditionele kantoren en vergaderzalen, kunnen de gebouwen ook dienen voor andere functies, zoals labo ruimtes, een auditorium, restaurant, sportfaciliteiten of een kinderopvang. Men kan de wagen achterlaten in de ondergrondse parkeerkelders, waar 400 parkeerplaatsen voorhanden zijn. Ook wie met de fiets komt, zal vlot en veilig zijn tweewieler kunnen parkeren in de verschillende fietsenstallingen met 410 plaatsen.

Eerste bedrijven in 2027

Ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven zullen de bouwaanvraag dit jaar nog indienen. In de loop van volgend jaar starten de werkzaamheden. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bedrijven hun intrek kunnen nemen in de tweede helft van 2027. Extra hinder op de N35 hoeven de inwoners van Nazareth en Deinze alvast niet te vrezen, want alle werken vinden plaats op de terreinen van De Prijkels.