Tournée Flandrienne

Tom Boonen en Co willen werkgevers en werknemers op de fiets met Tournée Flandrienne

OUDENAARDE - Een veilige fietswereld: daar streven we toch met z’n allen naar? Tijd om de daad bij het woord te voegen. De vzw Th-e Chain, een non-profitorganisatie die zich inzet voor de belangen van e-bikers en fietsers, organiseert dit najaar de eerste editie van Tournée Flandrienne. Bedoeling is om vanaf half september rond te fietsen met welbekende VIP’s (vooral gewezen wielrenners) uit de sportwereld. Het stichtende initiatief richt zich zowel naar particulieren als naar bedrijven die bijvoorbeeld een mooie teambuilding in gedachten hebben. Carl Berteele (Sporza) en Gella Vandecaveye zijn peter en meter achter de organisatie. De opbrengst zal tijdens de Warmste Week worden weggeschonken aan de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

Gewezen judoka Gella Vandecaveye, Sporza-commentator Carl Berteele, de wel bekende economist Geert Noels (Econopolis) en Crelan topman Luc Verzele. Zij en nog een rits anderen, waaronder ook minister Lydia Peeters, scharen zich achter het initiatief. Achterliggende bedoeling is onder meer om het woon-werkverkeer via de fiets te helpen promoten. Alle opbrengsten gaan naar een doel waar niemand onverschillig kan voor blijven: de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen.

"Vanaf half september 2020 organiseren we daarom Tournée Flandrienne”, zeggen de idealistische initiatiefnemers. “De actie Tournée Flandrienne 2020 richt zich vooral tot de manager die het begrepen heeft op zaken als e-biken of safe to work. Ons project wil bedrijven helpen om hun ecologische voetafdruk te verminderen door in te zetten op een mentaliteitswijziging van de werknemers bij hun verplaatsingen. Een bedrijfswagen is vaak onvermijdelijk om klanten te bereiken omwille van de ligging en de afstand.  Het is echter wel mogelijk om de bedrijfswagen ’s avonds op het bedrijf te laten en het woon-werkverkeer met de fiets te doen. We bieden bedrijven en werknemers de kans om gedurende de week van de mobiliteit  één week het woon-werkverkeer met de fiets uit te testen en de voordelen ervan te ontdekken. De belangrijkste voordelen zijn naast het reduceren van de ecologische voetafdruk een bijdrage aan een gezondere leefomgeving door minder uitstoot, leefbare steden en gemeenten door het reduceren van de files en een betere fysieke en mentale gezondheid. Daarnaast organiseren we ook nog tal van ritten die openstaan voor iedereen.”

Fietsen met gewezen toprenners

Concreet wil Tournée Flandrienne managers en werknemers een week lang op de fiets krijgen. Zo kunnen ze functioneren als rolmodel voor het woon-werkverkeer. Daarnaast wordt onder het weekend (zaterdag of zondag, en telkens van uit een andere startplaats) een heerlijk fietstochtje georganiseerd in gezelschap van VIP’s uit de sportwereld. Tournée Flandrienne doet West- en Oost-Vlaanderen aan. Tom Boonen en Gella zullen het hele circuit op gang fluiten op 18 september met een VIP-bijeenkomst en een dito rit: van de oude elektriciteitscentrale Transfo in Zwevegem naar Oudenaarde en via Kluisbergen en Ronse terug naar Zwevegem. Op 7 november staat een speciale rit geprogrammeerd met start in Oudenaarde, en vandaar via Hotond en Kluisbergen terug naar naar Oudenaarde.

info: info: www.tourneeflandrienne.be