view (9)

Topman Christeyns eet van twee walletjes

GENT - Alain Bostoen, CEO van de Gentse producent van detergenten Christeyns, controleert 4% van de tevens Gentse spaarbank VDK Bank. Dat blijkt uit een akte in het Belgisch Staatsblad. Opvallend aangezien hij ook al aandeelhouder is bij sectorgenoot KBC. Bostoen centraliseerde een deel van zijn bancaire belangen in de nieuwe holding Alginvest. Die krijgt een kapitaal mee van 68 miljoen euro, samengesteld uit 2.013 aandelen VDK Bank en 840.901 KBC-aandelen.

De familie Bostoen is een stabiele aandeelhouder van KBC. Alain volgde er in 2012 zijn vader op als bestuurder. In totaal zou de familie 2 miljoen KBC-aandelen controleren. Alains participatie in de kleinere sectorgenoot VDK Bank van 4 % bleef tot op vandaag onder de radar. Toch gebeurde zijn instap al in 2016. Toen vond VDK een oplossing voor het belang van 20,1 procent dat de investeerder Arco van de hand diende te doen als onderdeel van zijn vereffening in het zog van de val van Dexia. De Tijd meldde toen dat de aandelen werden overgenomen door enkele bestaande aandeelhouders van VDK Bank en een niet nader bekende Gentse investeerder. Dat blijkt nu Bostoen te zijn.

De inbreng van VDK-aandelen gebeurt tegen 5.952 euro per stuk. Daardoor is het belang van 4 procent iets meer dan 12 miljoen euro waard. Dat waardeert heel VDK op ongeveer 300 miljoen euro.

Christeyns

Alain Bostoen staat ook nog steeds aan het hoofd van het Gentse chemie- en wasmiddelenbedrijf Christeyns. Dat bedrijf kende een forse groei sinds de familie in 1989 het management van de producent van bleekpoeder Blan overnam. Ze richtte zich aanvankelijk op de verkoop van reinigingsmiddelen aan commerciële wasserijen, nadien veroverde ze ook een plaats op de markten voor detergenten voor grootkeukens, ziekenhuizen en carwashes. De voorbije jaren werd de groei vooral gerealiseerd door overnames.