Kris De Leener Kris De Leeneer neemt weldra zijn eerste twee volledig elektrische trekkers in dienst. Foto: ivan elegeert

Transportbedrijf neemt elektrische trucks in dienst met zonne-energie van eigen dak: “We willen ook met keuzes in ons wagenpark pioniers zijn”

Het Lokerse transport- en distributiebedrijf KDL van Kris De Leeneer heeft haar eerste twee volledig elektrische trucks in dienst genomen. Ook de rest van de vloot wordt steeds duurzamer.

Dit voorjaar nam Kris De Leeneer zijn nieuwe bedrijfsgebouwen langs de E17 in Lokeren in gebruik. Met een hoogte van 28 meter en 46.000 geautomatiseerde palletplaatsen op een beperkte oppervlakte is het nieuwe, volledig CO2-neutrale hoofdkantoor van Kris De Leeneer een toonbeeld van toekomstgerichte efficiëntie.

“Het is in die optiek dat je ook onze nieuwe investeringen in het wagenpark moet zien, en dan vooral wat betreft de tweehonderd procent elektrische modellen die we bestelden bij vrachtwagenproducent Scania”, zegt Kris De Leeneer, CEO van het gelijknamige logistieke bedrijf.

Pionier

De twee trekkers, met een maximaal toegelaten massa (MTM) van 40 ton, die in het eerste trimester van volgend jaar in gebruik genomen worden, maken deel uit van de ruimere duurzaamheidsstrategie van het bedrijf.

“We doen er alles aan om onze transporten zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, met zo weinig mogelijk lege kilometers, en gaan ook door de investeringen in ons nieuwe gebouw voor een zo efficiënt mogelijke opslag. Op dat vlak zijn we pioniers in de sector, en dat willen we met de keuzes die we maken voor ons wagenpark ook zijn. Zeker voor regionale distributie valt het niet te ontkennen dat de toekomst elektrisch is en omdat we ons vandaag al willen voorbereiden op die toekomst, hebben we twee exemplaren van de Scania Regional BEV besteld”, vervolgt De Leeneer.

Zware distributie

De volledig elektrische voertuigen zullen in samenwerking met een grote klant van het bedrijf dienen als testcase. “Met deze twee vrachtwagens, die vooral ingezet zullen worden voor de distributie in de retail, willen we data verzamelen, ervaring opdoen en bekijken wat de mogelijkheden zijn wat de dagelijkse inzetbaarheid betreft”, klinkt het.

Naast de aankoop van twee exemplaren van de Scania Regional BEV investeert het bedrijf ook in snellaadinfrastructuur, waarbij stroom gebruikt wordt die afkomstig is van de 1 MW aan zonnepanelen op het dak van het nieuwe magazijn.

Op het dak van het gebouw produceert KDL voor 1MW aan elektrische stroom via zonnepanelen. Foto: ivan elegeert

Op dit moment rijdt het wagenpark van Kris De Leeneer nog voornamelijk op diesel. Naast de twee elektrische exemplaren bestelde het bedrijf ook 40 nieuwe superzuinige en duurzame trekkers bij hetzelfde merk. “Ook die worden vanaf januari 2024 stapsgewijs geleverd en zullen voor een groot deel gebruikt worden om het bestaande park van 65 trekkers verder uit te breiden”, besluit de zaakvoerder.