Transportbedrijf uit Aalst en elektrisch installatiebedrijf uit Lochristi failliet

banqueroute

Vorige week gingen in Oost-Vlaanderen opnieuw 22 bedrijven failliet, waaronder een elektrisch installatiebedrijf uit Lochristi en een transportbedrijf uit Aalst. Ondernemers blijven het moeilijk hebben. Dat komt ongetwijfeld voor een stuk omdat de inspanningen van de Europese Centrale Bak (ECB) om geld in de economie te pompen en zo de investeringen en de vraag weer op gang te krijgen amper effect blijken te hebben.

Momenteel koopt de ECB elke maand voor 60 miljard euro staatsobligaties op om op die manier eenzelfde bedrag in de economie te pompen. Die geldcreatie is noodzakelijk, maar ze volstaat niet om de economie echt nieuw leven in te blazen. Het zijn immers vooral de verschillende landen die van deze onverhoopte geldinjectie profiteren om hun overheidsschuld te herfinancieren tegen een kunstmatig laag gehouden intrestvoet. De gecreëerde geldstroom komt dan ook slechts op een zeer onrechtstreekse manier in de reële economie terecht: door het feit dat landen geen beroep moeten doen op het spaarwezen van de consument om hun eigen schulden te herfinancieren.

Onrechtstreeks bestaat dus de hoop dat de banken, die bevrijd zijn van de last om de overheidsschuld te moeten (of te kunnen) herfinancieren, kredieten ter beschikking stellen van de privésector. Maar jammer genoeg gebeurt dat nog altijd te weinig. En dat komt omdat er te weinig vraag naar is. Het is een kwestie van vertrouwen. En dat is er door alle onzekerheden veel te weinig.

De massale geldinjectie heeft alleen voor de exportbedrijf het positieve gevolg dat ze de koers van de euro wat doet dalen. Voor de kmo die het van klanten in eigen land moet hebben brengt ze niet veel zoden aan de dijk. En dat blijft zich vertalen in een veel te lange lijst faillissementen.

De volledige lijst vindt u op http://www.madeinoostvlaanderen.be/falingen.