Transportfirma’s Foto: pvs

Transportfirma’s zetten vrachtwagenchauffeurs in de bloemetjes: “Zonder hen is er geen eten op ons bord”

“Zonder vrachtwagenchauffeurs is er geen eten op ons bord”, zegt Ellen Vanlerberghe, medebestuurder van transportbedrijf Gilbert De Clercq. Met de Dag van de Vrachtwagenchauffeur wordt het nog steeds ondergewaardeerde beroep in de bloemetjes gezet. “In corona waren we helden, en dan plots niet meer”, zegt chauffeur Tuur.

Het is op 14 december de derde keer dat de Dag van de Vrachtwagenchauffeur georganiseerd wordt. De confederatie Transport & Logistics Belgium zet haar schouders onder het initiatief. “Zonder vrachtwagenchauffeurs blijven de rekken in de supermarkten en winkels leeg, liggen alle bouwwerven stil en stoppen fabrieken met draaien”, zegt Benny Smets, voorzitter van Transport & Logistics Belgium. “Met deze dag willen we vrachtwagenchauffeurs zich extra gewaardeerd laten voelen.”

Ondergewaardeerd

Want net daar wringt het schoentje. Bij een bevraging onder de chauffeurs zegt maar 18 procent zich gewaardeerd te voelen. “Onze ultieme ambitie is dat ze zich elke dag van het jaar gerespecteerd voelen in de uitoefening van hun werk. Zowel door de man of vrouw in de straat, als door de medewerkers van winkels of bedrijven waar ze gaan laden en lossen.”

In Temse steunden twee grote transportfirma’s het initiatief en zetten ze donderdag hun chauffeurs extra in de bloemetjes. Bij VRD Logistiek kregen alle 120 chauffeurs bij hun vertrek aan het distributiecentrum in Bornem een attentie overhandigd. “Vrachtwagenchauffeurs worden vaak als de dupe bestempeld van de problemen op de weg. Bij ons krijgen ze elke dag de nodige steun en appreciatie voor hun werk en dat willen we vandaag nog eens extra in de verf zetten”, zegt HR-manager Barbara De Backer.

Gezondheid

“Al onze bestuurders krijgen een koeltasje met daarin een kalender, pennen, fruit en tips voor gezonde voeding. We willen de aandacht vestigen op een gezonde levensstijl, een gezonde geest in een gezond lichaam”, zegt Barbara. De extra aandacht werd geapprecieerd bij het personeel. “Het is een ondergewaardeerd beroep. Tijdens corona waren we helden, dan plots niet meer. Het is dus aangenaam om eens in de bloemetjes te worden gezet”, zegt chauffeur Tuur, die al achttien jaar het beroep uitoefent. “Jammer dat het maar voor één dag is.”

Bij VRD logistiek kreeg elke chauffeur een attentie overhandigd van HR-manager Barbara De Backer (tweede van rechts). “Jammer dat het maar voor één dag is”, zegt chauffeur Tuur (rechts). Foto: pvs

Persoonlijk bericht

Bij transportbedrijf Gilbert De Clercq werden de driehonderd bestuurders ’s ochtends getrakteerd op gebak en koffie. Daar klinkt ook hetzelfde verhaal. “Het is een onderschat beroep, want zonder chauffeurs komt er geen eten op ons bord. Ieder van hen krijgt op deze dag van ons nog een persoonlijk bericht met een bedanking voor hun inzet. Het is goed dat met dit initiatief hun werk in een positief daglicht wordt gesteld”, zegt Ellen Vanlerberghe, medebestuurder van het bedrijf.

“Zonder vrachtwagenchauffeurs geen eten op ons bord”, zegt medebestuurder Ellen Vanlerberghe (tweede van rechts). Foto: pvs

Het gevoel van onderwaardering bij de chauffeurs heeft zo zijn impact op het vinden van personeel. “We hebben momenteel te kampen met vergrijzing in de job. Hopelijk krijgen mensen met dit soort van acties terug zin om zich tot vrachtwagenchauffeur om te scholen”, besluit Vanlerberghe.

Bij Gilbert De Clercq werd het personeel getrakteerd op gebak en koffie. Foto: pvs