Nieuws Oost-Vlaanderen Trends Ambassadeur Best Parts: “Consolidatie is nog niet voorbij”

Trends Ambassadeur Best Parts: “Consolidatie is nog niet voorbij”

Trends Ambassadeur Best Parts: “Consolidatie is nog niet voorbij”

ZELE – Afgelopen woensdag werden de Trends Gazellen voor Oost-Vlaanderen bekend gemaakt. Deze week laten we u elke dag beter kennis maken met één van hen. Best Parts kreeg de titel in de categorie Middelgrote Bedrijven. Een hogere servicegraad en een ruimer aanbod, dat zijn volgens Jean-Paul De Middelaer van Best Parts de sleutel- factoren om succesvol te zijn in een snel veranderende automobielsector. Consolidatie is daarbij onvermijdelijk.

In 2014 nam het topmanagement van de Franse autogroep PSA een strategische beslissing met verstrekkende gevolgen. Het bedrijf – onder meer bekend van de merken Peugeot en Citroën – maakte bekend dat het zou stoppen met de rechtstreekse bevoorrading van wisselstukken aan de conces-siehouders. Dat was de aanleiding voor de oprichting van Best Parts. Rond de doopvont stonden vijf Vlaamse concessiehouders die de krachten wilden bundelen voor die specifieke activiteit: CIAC, Olliver Group, Traxxion Group, Group Tack (sinds 2018 over- genomen door Automotive Group Duran) en Imacar.

De nieuwe vennootschap koos voor het Oost-Vlaamse Zele als uitvalsbasis en Jean-Paul De Middelaer, op dat moment verant- woordelijk voor wisselstukken bij Imacar in Sint-Niklaas, kreeg de taak om Best Parts te leiden.

“Van meet af aan was het de bedoeling niet alleen de vijf oprichtende leden te bevoorraden, maar ook te leveren aan andere concessiehouders en onafhankelijke gara- ges. Aanvankelijk ging het enkel om wisselstukken voor Peugeot en Citroën, later kwamen daar nog andere merken, zoals Opel, bij. Specifiek voor de kleinere garage- houders is er ook nog Eurorepar dat een aanbod heeft van multi- merkenwisselstukken onder private label.”

Fusie met sectorgenoot

De automobielmarkt bevindt zich in turbulente tijden. De jongste jaren zien we een enorme schaal- vergroting. Dat was de belangrijk- ste reden waarom Best Parts in 2021 fuseerde met zijn sector- genoot First Parts uit Zwevegem. De toenadering tussen beide par- tijen stond in de sterren geschre- ven, want Best Parts en First Parts hadden enkele gemeenschappelij- ke aandeelhouders. De fusiegroep kreeg de naam Belgian Car Parts. “Als we willen blijven meespelen, moeten we ons aanbod verruimen en de servicegraad verhogen”, verklaart Jean-Paul De Middelaer de samenwerking. “Dankzij First Parts kregen we er heel wat extra merken bij, zoals BMW, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Jaguar, Land Rover en Hyundai. De conso- lidatie in de sector is nog lang niet voorbij.”

Snelheid is van cruciaal belang in deze sector. Een logistiek apparaat met een automatische orderver- werking en orderpicking garan- deert een vlotte levering. Er zijn zo’n dertig leverrondes die twee- maal per dag worden bediend. Daarnaast houdt het fusiebedrijf een enorme voorraad aan, ver- spreid over de vestigingen in Zele (40.000 producten) en Zwevegem (30.000 producten). “Het is de bedoeling beide vestigingen open te houden. Dat is noodzakelijk, want onze klanten bevinden zich tussen De Panne en de rand van Limburg”, benadrukt Jean-Paul De Middelaer. “Wel willen we nog extra stappen zetten om onze logistiek te optimaliseren.”

Lees ook het artikel over de winnaar in de categorie Grote Bedrijven.

Tekst: Dirk Van Thuyne – Foto: Emy Elleboog

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.