Maaat bestaat al 52 jaar maar stond het gros van de tijd bekend als de beschutte werkplaats. In 2019 kwam de naamsverandering en de nieuwe weg die ingeslagen wordt onder leiding van algemeen directeur Johan Delauw (48).
Het aantal medewerkers is gestegen van 140 naar 180 in drie jaar tijd en mocht het toonvoorbeeld zijn van hoe het moet tijdens de aftrap van de eerste Oost-Vlaamse Impactweek die maandag van start ging en tot en met vrijdag loopt. Nog op de planning, maar dan in Gent: maatwerkbedrijven die samen met een sterrenchef onverkoopbare chocolade, fruit en andere reststromen nieuw leven geven in onder meer gevulde pralines. In Zwalm kan je dan weer zien hoe hippe vegan sneakers gemaakt worden van appelschillen.
“Er zijn workshops, uiteenzetting, voor elk wat wils”, zegt gedeputeerde voor Economie van de provincie, An Vervliet (N-VA). “We willen onze ondernemers een duwtje in de rug geven om te gaan samenwerken en de transitie naar circulatie economie in te zetten.”
Weg met wegwerp
Maaat heeft zich stevig inmiddels ook stevig op de kaart gezet. Heel wat bedrijven in de regio doen een beroep op deze sociale economie. Zo maken de medewerkers voor Tekniplex de afwikkeling van de slang voor een irrigatiesysteem van Gardena en stellen ze voor Nexans kitten samen die dienen voor hoogspanningscabines. Verder spitsen ze zich toe op circulaire oplossingen, waarbij ze ook op locatie werken.
“We hebben hier een wasstraat waar we circulaire producten gaan reinigen die vooral bedoeld zijn om in de horeca en in de eventsector de wegwerpproducten te vervangen”, zegt nog Delauw. “We willen een trekkersrol vervullen in de circulaire transitie en ons netwerk van klanten mee activeren om hieraan mee te werken.”