KandidatenRector

Twee duo’s strijden om leiding UGent

UGent gaat een belangrijke periode in. Twee duo’s hebben zich kandidaat gesteld voor de komende rector- en vicerectorverkiezingen. Het gaat om Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets enerzijds, en Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe anderzijds. Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger, die in vorige stemrondes wel opkwamen, stellen zich geen kandidaat meer.

De eerste stemronde loopt van 18 tot 19 september. Het duo dat een tweederdemeerderheid van de uitgebrachte stemmen behaalt, is na benoeming door de raad van bestuur verkozen. Wanneer echter niemand een tweederdemeerderheid behaalt, volgt er een tweede stemronde waar een gewone gewogen meerderheid geldt. De tweede stemronde zou dan georganiseerd worden van 21 tot 22 september.

“Het verkiezingsreglement werd dus gewijzigd tegenover de vorige verkiezingsronde”, klinkt het bij UGent. Het nieuwe kiessysteem met uitdovende meerderheid komt er, nadat er tijdens de vorige zeven stemrondes geen winnaar met tweederdemeerderheid uit de bus viel. Een ongebruikelijke verkiezing, maar het gebrek aan eensgezindheid bij de kiezers tijdens de vorige stemrondes zorgden voor een negatieve invloed op het imago van de UGent. Een definitieve winnaar is dus snel nodig om professor Anne De Paepe op te volgen, die als rector de UGent leidt van 1 oktober 2013 tot en met 30 september 2017.

Kandidaten

Het eerste duo is Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets. Professor Karin Raeymaeckers is kandidaat-rector. Sinds 2012 is zij hoogleraar aan de faculteit Politieke en sociale wetenschappen, vakgroep Communicatiewetenschappen. Sinds 2014 is ze lid van de raad van bestuur voor de faculteit en in oktober 2015 werd ze ook voorzitter van de vakgroep. Professor Patrick De Baets, burgerlijk-werktuigkundig ingenieur en hoogleraar aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en architectuur, is kandidaat-vicerector.

Zij nemen het op tegen Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe die tijdens de vorige verkiezingen de hoogste score van alle zeven stemrondes behaalden. Door het groot aantal blanco stemmen haalden ze echter geen tweederdemeerderheid. Professor Rik Van de Walle is kandidaat-rector en sinds 2012 decaan van de faculteit Ingenieurswetenschappen en architectuur. Sinds 2014 leidt hij de vakgroep Elektronica en Informatiesystemen. Hij is tevens lid van de raad van bestuur van imec. Kandidaat vice-rector Professor Mieke Van Herreweghe is sinds 2012 hoogleraar Engelse taalkunde aan de UGent.