Ugo Montrucchio (Schroders) : “Momenteel diverse positieve factoren voor de Europese economie”

0000000000Montrucchio-Ugo-Schroders-408

Het nieuwe jaar is twee maanden oud en de gebeurtenissen zijn elkaar zoals altijd in snel tempo opgevolgd. Na de aanslagen tegen Charlie Hebdo eisten de verkiezingen in Griekenland en vervolgens de onderhandelingen tussen de nieuwe Griekse regering en de Europese instanties alle aandacht op. Voorlopig lijkt de gevreesde Grexit van de baan, maar hoe staat de economie er nu eigenlijk voor? En kunnen CFO’s die middelen kunnen beleggen én ondernemingen in het algemeen daarvan profiteren?

Ugo Montrucchio, portefeuillebeheerder bij fondsenspecialist Schroders, geeft zijn visie.Naast het feit dat de goedkopere energie de Amerikaanse en de Europese economie zuurstof geeft, is ook de kwantitatieve verruiming die door de Europese centrale bank eind januari is aangekondigd, een positieve factor”, geeft hij aan. “Maar er zijn eigenlijk nog meer elementen die in Europa voor een mooie tijdelijke opleving kunnen zorgen.  Ik ben niet blind voor de structurele Europese problemen, maar anderzijds denk ik dat we ook eens een aantal positieve factoren kunnen benadrukken. Zo zal de koersdaling van de euro ten opzichte van de dollar zich ongetwijfeld doorzetten, wat natuurlijk positief is voor de Europese export. Temeer omdat het er voorlopig niet naar uitziet dat de vraag vanuit de Verenigde Staten zal stilvallen. De arbeidsmarkt in het land van Uncle Sam heeft er immers sinds jaren niet meer zo goed voorgestaan als nu.  In combinatie met de lage energieprijzen zorgt dat voor een fikse consumptie in de Verenigde Staten en daar kunnen de Europese bedrijven een mooi graantje van meepikken.”

De groei in Europa, die de jongste jaren slechts gemiddeld 0,7% bedroeg, zou volgens diverse specialisten de komende kwartalen wel eens boven de 1,5% kunnen uitkomen. “Dat is nog altijd veel minder goed dan in de Verenigde Staten”, geeft Montrucchio aan, “maar het is toch een welgekomen verademing. Zelfs in Frankrijk en Italië, lijken de jongste cijfers aan te geven dat de situatie enigszins verbeterd is. Voorzichtig optimisme is dus op zijn plaats en dat zal zich normaal ook vertalen in voort stijgende beurskoersen, want de aandelen in Europa zijn nog niet echt overgewaardeerd. Zeker bankaandelen, die door de beleggers omwille van de grote risicoaversie links zijn blijven liggen, hebben volgens mij een mooi stijgingspotentieel.”

Dat hij lichtjes optimistisch is betekent niet dat Muntrucchio niet beducht is voor de gevaren. “Zwarte zwanen”, zo zegt hij, “kunnen ook in je nek vallen terwijl je juist heel de tijd links en rechts keek of je ze niet zag komen. Maar als de problemen in Griekenland en Oekraïne de komende tijd onder controle blijven zoals nu het geval is, verwacht ik dat dat de Europese economie de komende kwartalen wat meer de wind in de zeilen krijgt. Ook kleinere bedrijven moeten daar normaal van kunnen profiteren.”