0a8a9b50-0603-4b6c-838e-91cf7dff40f3

Uniek ondernemersverhaal: Kathleen verbouwt al 10 jaar wijn in de Loirestreek

GENT – De Gentse Kathleen Van den Berghe bundelt al tien jaar haar passies in de wijngaard van de Loire: wijn, verbouwen, natuur en kunst. Met de overname van Château de Minière in 2010 ruilde deze van opleiding burgerlijk bouwkundig ingenieur haar carrière als strategisch consultant voor een leven tussen de wijnranken. Een grondige renovatie van het eeuwenoude domein schrikte Kathleen en haar man Sigurd niet af, ondertussen is Château de Minière uitgegroeid tot een wijntoerisme parel in het Loire-landschap met een “complete wine experience” voor de bezoekers.

De passie voor wijn kreeg Kathleen al met de paplepel ingegeven, haar ouders waren grote wijnliefhebbers en haar vader was lid van verschillende wijnclubs. Het gebeurde regelmatig dat er thuis een blinde proeverij werd georganiseerd: “M’n moeder herinnerde me vaak aan m’n voorkeur voor Champagne op reeds jonge leeftijd.” Tijdens haar studies reisde ze naar verschillende wijnregio’s en organiseerde ze aan de universiteit degustatie events. Hun huwelijksreis in de wijngaard van Stellenbosch in Zuid-Afrika betekende voor Kathleen en haar man Sigurd de start van talloze reizen, van wijngaard naar wijngaard.

In 2010 maakt Kathleen Van den Berghe de overstap van wijnliefhebster naar kasteeleigenares en wijnbouwster in Bourgueil. Van een full-time job als wijnbouwster is op dat moment nog geen sprake. Maar een bezoek aan Château de Minière, een 16e eeuws landgoed omgeven door cabernet franc wijnranken, biedt haar plots een unieke kans. Het was meteen duidelijk dat dit een voltijdse job zou worden, zelfs een dubbele job: het wijndomein runnen en het kasteel renoveren.

Respect voor de geschiedenis met een eigen accent

Kathleen heeft bouwkunde gestudeerd en heeft een passie voor renoveren, waarbij haar doel steeds is om het authentieke karakter van een pand te bewaren en dit te combineren met modern comfort. Het landgoed van Minière en de bijgebouwen zijn stap voor stap gerestaureerd en omgetoverd tot een charmant verblijf, voorzien van het nodige hedendaags comfort. Voor het project schakelde Kathleen de hulp in van de Belgische architect Stephane Boens, gekend voor zijn renovaties van landhuizen en kastelen in binnen- en buitenland.

Met respect voor de rijke geschiedenis van het landgoed kreeg het geheel een moderne aankleding. Lokale ambachtsmensen hielpen mee aan de restauratie en decoratie van de verschillende ruimtes. Het park werd helemaal heraangelegd, met behoud van de eeuwenoude bomen. Een Franse en een Britse tuin werden aan beide zijden van het kasteel ontworpen. Een nieuw proeflokaal en twee ontvangstruimtes werden in de bijgebouwen ingericht. De historische kapel met kelder wordt momenteel nog gerestaureerd.

Duurzame wijnbouw

De wijngaard van Château de Minière werd omgevormd en zelfs uitgebreid, vandaag bedraagt de oppervlakte 29ha. Sinds 2010 startten Kathleen en haar team de overstap naar biologische landbouw en in 2013 ontving Château de Minière het certificaat voor biologische landbouw en wijnmaken (Ecocert).

In 2016 lonkt een nieuwe uitdaging en besluit Kathleen het magische Château de Suronde te doen herleven. Het landgoed in het hart van de wijngaard is omgeven door de natuur en wordt gevormd door de Layon rivier. De 6 ha wijngaard is volledig aangeplant met chenin blanc wijnranken. Zo breidt het gamma van rode wijnen van Château de Minière uit met een aanbod van witte wijnen, van zoete tot semi-zoete als droge wijnen. De wijngaard van Suronde wordt gecultiveerd in biodynamische wijnbouw (Demeter).

Dit engagement voor de natuur wordt ook toegepast in de renovatiewerken: isolatie van historische gebouwen, regenwaterrecuperatie en warmtepompen. Er gaat veel aandacht naar de verpakkingen die gebruikt worden: lichtere flessen, ongebleekt karton, ecologische etiketten, …

Wijn en kunst: onlosmakelijk verbonden

Kathleen’s vierde grote passie is kunst. Sinds enkele jaren maakt Kathleen deel uit van een vereniging die het werk van jonge Belgische kunstenaars naar een groot publiek wil brengen. Het is hier dat haar pad dat van curator Sven Vanderstichelen kruist. Samen creëren ze een residentie voor artiesten op Château de Suronde. Ieder jaar wordt een Belgische beeldende kunstenaar uitgenodigd voor een residentie op het domein waar hij of zij zich laat inspireren door de magische omgeving. Een selectie van het werk dat hier tot stand komt siert dan de etiketten van de wijnen. De residentie startte in 2018 met Stefan Peters, die de etiketten voor de jaargang van 2017 bedacht.

De wijn ontstaat in de wijngaard

Voor haar wijnen gebruikt Kathleen twee iconische druivensoorten van de Loievallei: Cabernet franc en chenin blanc. “Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van de wijn in de wijngaard wordt gemaakt en niet in de wijnkelder. Het hele jaar door wordt in de wijngaard minutieus gewerkt, mede gestuurd door het weer, om de druiven optimaal te laten rijpen. Sommige percelen worden heraangeplant omdat de stokken niet geschikt zijn, maar vele percelen met oude wijnstokken, sommigen van zelfs 100 jaar oud, blijven behouden voor speciale cuvées.”

“Een deel van onze wijnen rijpt in vaten. Het doel hiervan is niet de smaak van de wijnen te beïnvloeden maar de tannines ronder te maken zodat ze mooi kunnen rijpen. Momenteel experimenteren we met nieuwe werkwijzes: foudres en amforen in Minière en foudres en betonnen eieren in Suronde.”

Erkenning

Verfijnd, elegant, strak, smaakvol, fris en delicaat. Deze kwaliteiten omschrijven haar wijnen het best. De wijnen van Minière en Suronde krijgen steeds meer erkenning bij de professionele pers en het harde werk van de voorbije jaren wordt ook steeds vaker bekroond met medailles. Zo kreeg de Vignes Centenaires de Minière 2017 zonet nog bij de Decanter Awards 2020 een score van 91 punten en een zilveren medaille toegekend.

Lees ook

  • BV
    13/12/2024
    Ikirean
    Lebbeke
  • BV
    13/12/2024
    L&o Consult
    Kontich
  • BV
    13/12/2024
    Innovestai Consulting
    Halle