Nieuws Oost-Vlaanderen Unizo analyseert politieke desiderata van middenstanders

Unizo analyseert politieke desiderata van middenstanders

Unizo analyseert politieke desiderata van middenstanders

GENT – Uit een bevraging van middenstandsorganisatie  UNIZO Oost-Vlaanderen blijkt dat 27% van de Oost-Vlaamse ondernemers op een andere partij zal stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. 32% van de Oost-Vlaamse ondernemers heeft nog niet beslist op welke partij hij of zij zal stemmen. Mobiliteit en bereikbaarheid zijn met voorsprong de belangrijkste thema’s waar de ondernemende middenstanders van wakker liggen. Daarna volgen belastingen, ruimtelijke ordening, participatie en communicatie.

Iets meer dan 300 Oost-Vlaamse ondernemers vulden de bevraging in die UNIZO Oost-Vlaanderen uitstuurde. De respondenten zijn een mix van zelfstandigen uit de verschillende sectoren: diensten, detailhandel, bouw, vrije beroepen, horeca en industrie. In de bevraging werd gepeild naar het kiesgedrag van de ondernemers, hun tevredenheid met het huidige bestuur en de ondernemersvriendelijkheid in hun stad of gemeente.

Van de ondernemers die hun keuze al gemaakt hebben, zal 60 procent op dezelfde partij stemmen. Dat zien we ook terug in de tevredenheid over het bestuur. 60% geeft het huidige bestuur 7 op 10 of meer. Toch is er zeker ook ruimte voor verbetering op bepaalde vlakken. Zo zien we dat de ondernemersvriendelijkheid in de gemeenten een pak slechter scoort, met een gemiddelde van 5,9 op 10.

Meteen ook een reden waarom 40% van de bevraagde ondernemers die hun keuze al gemaakt hebben, beslist om op een andere partij te stemmen. Een belangrijk signaal van de Oost-Vlaamse ondernemers naar de partijen toe, om werk te maken van een ondernemersvriendelijke gemeente. Politieke partijen kunnen bij ondernemers vooral scoren bij thema’s zoals mobiliteit, bereikbaarheid, belastingen, ruimtelijke ordening, participatie en communicatie.

Jos Vermeiren, directeur UNIZO Oost-Vlaanderen verduidelijkt: “De ondernemer wil meer betrokkenheid en inspraak in het bestuur, de wildgroei aan pestbelastingen moet ingedijkt worden, hinder door wegenwerken moet tot een minimum beperkt worden en goed gecommuniceerd worden. Samen met de toekomstige lokale besturen wil UNIZO als partner werken aan bedrijvige en levendige steden en gemeenten, waar het goed is om te wonen, te werken, zich te ontspannen en te ondernemen.”


Partijprogramma’s onvindbaar

Eén derde van de bevraagde ondernemers heeft nog niet beslist welk bolletje hij of zij zal kleuren. En dat verbaast ons niets. UNIZO Oost-Vlaanderen ging op zoek en kwam tot de conclusie dat er een groot verschil is tussen de partijen. Zo zijn de programma’s van N-VA en GROEN  voor de burger makkelijk vindbaar. Andere partijen laten steken vallen: zijn de programma’s niet te vinden of bestaan ze helemaal nog niet?

UNIZO pleit voor transparantie en vindt het dan ook frappant dat in de laatste rechte lijn van de verkiezingen sommige programma’s niet duidelijk of onvindbaar zijn. De lijsten met de kandidaten daarentegen zijn wél vlot terug te vinden. UNIZO hoopt dan ook dat de verkiezingen niet enkel om personen, maar vooral ook om inhoud draaien.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.