waterschaarste

UNIZO: “Kmo’s mogen niet de dupe worden van de waterschaarste”

GENT - Vlaanderen kampt met aanhoudende droogte en dat wekt heel wat bezorgdheid op bij Oost-Vlaamse kmo’s waar water een belangrijke rol speelt. Uit een bevraging blijkt namelijk dat 2 op 3 watergevoelige bedrijven geen noodplan heeft om eventuele watertekorten op te vangen. UNIZO Oost-Vlaanderen roept daarom op om kmo's prioriteit te geven in het waterafschakelplan en circulair watergebruik en innovatieve oplossingen te ondersteunen.

UNIZO deed een bevraging bij 256 bedrijven. Van die bedrijven gebruikt 65% (drink)water omwille van hygiënevereisten, voor 37% is water noodzakelijk in het productieproces of de dienstverlening, 24% gebruikt (drink)water omwille van voedselveiligheid en bij 8% is water nodig voor koeling of koelinstallaties. Opvallend is dat 65% van die watergevoelige bedrijven geen alternatief heeft om eventuele watertekorten op te vangen. De gevolgen van watertekort zijn voor deze bedrijven niet min. 24% zou de bedrijfsactiviteiten moeten stopzetten en voor nog eens 8% zou dit een omzetverlies van meer dan 50%.

Circulair watergebruik

Als de oproep om minder water te gebruiken onvoldoende resultaat biedt en er geen regenwater valt, zal de overheid ingrijpende maatregelen opleggen. Er wordt volop gewerkt aan een 'afwegingskader' om droogteperiodes aan te pakken, daarbij zullen bepaalde groepen beperkt of geen toegang meer hebben tot bepaalde waterbronnen, terwijl anderen voorrang krijgen om water te gebruiken.

"Watergevoelige kmo's moeten hier absoluut prioriteit krijgen", vindt Jos Vermeiren UNIZO Oost-VLaanderen. "Maar er zullen ook alternatieve oplossingen moeten komen, en daarvoor zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen. De Vlaamse overheid moet structurele oplossingen bieden, zoals het stoppen van de toenemende verharding. De Provincie, steden en gemeenten en VLAIO zullen circulair watergebruik moeten aanmoedigen. Zo kunnen kmo’s een deel van de oplossing zijn om waterschaarste te vermijden."

“We willen absoluut vermijden dat watergevoelige bedrijven die net uit de corona-lockdown komen, nu op een lager toerental zouden moeten draaien door ingrijpende waterbeperkende maatregelen. Op lange termijn moeten ze bovendien de nodige steun krijgen om meer in hun eigen waterbehoefte te kunnen voorzien. Lange periodes van droogte zullen wel vaker voorkomen de komende jaren. Drinkbaar water is misschien wel de kostbaarste grondstof op onze planeet. Er is dus een masterplan nodig hoe we ons ook in de toekomst verzekeren van dat ‘blauwe goud’.”

Toenemende interesse bij kmo's

UNIZO-leden Allgro en Bosaq, zijn al jaren voorlopers in verstandig watergebruik. Bij groothandel en versnijderij van groenten en fruit Allgro in Sint-Lievens-Houtem hebben ze hun eigen waterzuiveringssysteem. Marleen De Tant, gedelegeerd bestuurder Allgro: “Wij gebruiken zo’n 130 000 liter water per dag. Omdat we schrik hadden dat het water te duur zou worden of dat het in de toekomst gelimiteerd zou worden, hebben we een waterzuiveringsinstallatie geplaatst."

"Nu hergebruiken we tussen de 70 en 80% van het water waarmee de groenten gewassen worden. Met dat gezuiverde water spoelen en reinigen we onze machines.” Allgro was het eerste bedrijf in de sector dat haar water hergebruikt.

[caption id="attachment_71014" align="alignleft" width="345"] © Ronny De Coster[/caption]

Bosaq uit Gent geeft advies aan kmo’s op het vlak van circulair watergebruik. Zij merken een toenemende interesse bij ondernemingen om voor een deel zelf in water te voorzien. Jacob Bossaer, oprichter en CEO bij Bosaq: “Circulair watergebruik verschijnt steeds meer op de agenda van kmo’s. Jaar na jaar treedt de uitdaging van waterschaarste terug op de voorgrond. Bedrijven merken dat het belangrijk is om daarop in te zetten én dat het bovendien economisch haalbaar wordt."

"Tot voor enkele jaren was zoiets enkel mogelijk voor grotere spelers, nu is het ook voor kmo’s relevant om in te zetten op waterbesparing en -recuperatie. Al is het nu natuurlijk even afwachten hoe de economie zal evolueren na de coronacrisis en of er budgetten zullen zijn, of overheidssteun komt, om te investeren in duurzaamheid.”