Unizo Oudenaarde In samenspraak met de leden heeft het Unizo-bestuur vijf prioriteiten bepaald. Foto: rr

Unizo Oudenaarde heeft prioriteiten klaar in aanloop lokale verkiezingen: “Essentieel dat het stadsbestuur denkt als een ondernemer”

De lokale verkiezingen in oktober zijn achter de schermen al in volle voorbereiding. Voor Unizo Oudenaarde is de tijd rijp om enkele suggesties te lanceren voor een ondernemersvriendelijk beleid in de stad. In samenspraak met haar leden heeft het Oudenaardse Unizo-bestuur vijf prioriteiten bepaald. “We zullen ervoor ijveren dat die door het volgende gemeentebestuur worden aangepakt”, klinkt het.

Kwalitatieve dienstverlening voor ondernemers, aanpak van leegstand en uitbreidingsmogelijkheden, parkeerbeleid, lokaal kopen aanmoedigen en ondernemers ondersteunen die in duurzaamheid investeren. Dat zijn de vijf prioriteiten die ondernemersorganisatie Unizo Oudenaarde voor het volgende stadsbestuur op tafel legt. “Het worden spannende verkiezingen. Een aantal kleppers verlaten de politiek, opvolgers staan te popelen om over te nemen. We leggen met deze vijf prioriteiten de basis voor een positieve samenwerking met het toekomstige stadsbestuur. Sinds de doorstart van Unizo Oudenaarde staan we klaar om de belangen van onze ondernemers in Oudenaarde te behartigen, van eenmanszaken tot uit de kluiten gewassen KMO’s. Zolang zaakvoerders ondernemers zijn, behoren zij tot de Unizo-familie”, zegt Davy Cnudde, voorzitter van Unizo Oudenaarde.

Kwalitatieve dienstverlening

Unizo Oudenaarde benadrukt de nood aan een voltijds ambtenaar lokale economie en een centraal loket waar ondernemers snel advies kunnen inwinnen zonder bureaucratie: “Kwalitatieve dienstverlening voor ondernemers betekent een focus op snelheid, continuïteit en kwaliteit bij vragen, vergunningen en documentatie. Om dit te realiseren, pleiten we voor een duurzaam personeelsbeleid, verkorting van antwoordtermijnen en objectieve en snelle toekenning van vergunningen, zoals omgevingsvergunningen. Het is essentieel dat de stad denkt als een ondernemer en weigeringen goed motiveert”.

Actieplan rond leegstand

“We vragen een actieplan rond leegstand, waarbij stimulerende maatregelen gecombineerd worden met een progressieve leegstandsheffing. We willen dat een strategisch commercieel plan wordt uitgewerkt om nieuwe zaken in de commerciële kernen en bedrijven op en rond de terreinen aan te trekken. De nood aan KMO-units is groot in Oudenaarde”, aldus Unizo Oudenaarde, die voorts vragende partij is voor meer kortparkeerplaatsen in de nabijheid van handelszaken, een uitbreiding van parkeerplaatsen voor auto’s met (snel)laadpunten en meer veilige fietsenstallingen.

Duurzaamheid

De ondernemersorganisatie benadrukt dat zeker het stadsbestuur aandacht moet hebben voor lokaal kopen: “Zorg ervoor dat overheidsopdrachten helder gecommuniceerd worden aan de lokale ondernemers, zorg voor een transparante gunning, verzamel de adressen van de ondernemers in een database, maak gebruik van Regioleverancier om overheidsopdrachten aan te kondigen en organiseer een sessie ‘Zakendoen met de Gemeente’”. Tenslotte vragen de ondernemers ondersteuning bij investeringen in duurzaamheid: “Net zoals voor de burgers vragen we ondersteuning voor groendaken, hemelwaterinstallaties en infiltratievoorzieningen. Een voltijdse duurzaamheidscoördinator moet ondernemers en burgers informeren, samenbrengen en inspireren voor thema’s zoals energietransitie, snoeien in energieverbruik, circulair ondernemen en de verschillende lokale en bovenlokale subsidiemogelijkheden”.