Nieuws Oost-Vlaanderen Urban SmartFarm wint Korte Ketenwedstrijd van Stad Gent

Urban SmartFarm wint Korte Ketenwedstrijd van Stad Gent

Urban SmartFarm wint Korte Ketenwedstrijd van Stad Gent

8234222Het project ‘Urban SmartFarm’ van het Gentse bedrijf bedrijf Agrado, dat vissen en groenten in een gelosten kringloop zal kweken en op een duurzame manier naar de Gentse horeca en handel zal brengen, is de winnaar van de tweede editie van
Korte Keten Wedstrijd van de Stad Gent.

Met de Korte Keten Wedstrijd wil de Stad Gent projectvoorstellen ondersteunen die de korte keten tussen Gentse consumenten en lokale producenten versterken. De projectvoorstellen moeten een realistische, binnen het jaar op te starten en op termijn financieel haalbare oplossing bieden die rekening houdt met de specifieke afzetmarkt van de stad Gent.

Pascal De Bondt, die een master behaalde in de politieke wetenschappen, vormde zich eerst om tot kok en wordt dus nu vis- en groentenboer in de stad. Urban Smartfarm ontvangt als winnaar van de Korte Ketenwedstrijd een subsidie van 15.000 euro.

“Het is de bedoeling om de vissen en groenten te kweken in twee verplaatsbare zeecontainers, waarvoor ik nog een geschikte locatie zoek”, zegt Pascal De Bondt.  “De vissen in de watercontainer zullen voor de bemesting van de planten in de andere container zorgen.  Op het dak van de containers worden kruiden gekweekt in groeitorens onder natuurlijk licht. Binnenin de containers wordt led-verlichting ingezet. De opbrengst van de vis-, groenten- en kruidenproductie zal met bakfietsen verdeeld worden onder de Gentse horeca, winkels en verdelers van lokale voedselabonnementen.”

Begin 2016 zullen de zeecontainers geplaatst worden om in het voorjaar van start te gaan met de kweek.

Naast Urban SmartFarm werden voor de Korte Ketenwedstrijd nog acht andere interessante projecten ingediend. Schepen Tine Heyse toont zich alvast verheugd dat diverse ondernemende initiatieven duidelijk inzetten op het het verder uitbouwen van de korte keten. Om die dynamieken te versterken wil Gent ook een inspanning doen om die actoren beter te doen netwerken en daarom organiseert het stadsbestuur op 24 februari 2016 een netwerkevent  waarop iedereen kennis kan maken met de ondernemers die voor deze wedstrijd een project indienden.

(foto Masscho)

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.