Afbeelding3 Foto Peter Malaise

Utexbel mag anderhalf jaar proefdraaien: “Dit is een ultieme kans”

RONSE - Utexbel zal een proefvergunning krijgen voor 18 maanden. Het textielbedrijf moest eind vorig jaar zijn afdeling in de Ninovestraat in Ronse stilleggen, omdat het bedrijf enkele jaren onvergunde stoffen in het oppervlaktewater van de Molenbeek loosde.

Utexbel krijgt geen omgevingsvergunning voor onbepaalde duur of een vijfjarige vergunning om de activiteiten te hervatten, maar het kan onder voorwaarden dus wel verder. Zo komen er strikte lozingsnormen en moet het afvalwater afgevoerd worden naar een controle-inrichting. Die laat toe om de kwaliteit en kwantiteit van het geloosde afvalwater te controleren.

Lozingsproblematiek aanpakken

Er moet ook een stappenplan komen om haar waterinstallatie te verduurzamen. Minister van Omgeving Zuhal Demir spreekt van een "ultieme kans aan het bedrijf om voldoende inspanningen te leveren om hun lozingsproblematiek aan te pakken."

Utexbel neemt akte van de beslissing die Demir genomen heeft. "Daarbij is de continuïteit voor de komende 18 maanden gegarandeerd", zegt directeur Wim DeKeyser. "Als sociale onderneming is het altijd onze eerste bekommernis geweest om de werkgelegenheid te handhaven, de service aan onze klanten te garanderen en onze milieu-impact verder te reduceren.”