utexbel

Utexbel mag blijven ondernemen in Ronse

RONSE - Het bekende textielbedrijf Utexbel krijgt een nieuwe vergunning om zijn exploitatie verder te zetten in Ronse. Het gaat in deze fase weliswaar om een tijdelijke vergunning, tot mei 2027. Vanwege milieu activisten (die willen dat het bedrijf verhuist) was er juridisch protest gerezen, maar Utexbel haalt zijn slag thuis. In Ronse geeft Utexbel werk aan 400 mensen.

Utexbel heeft al bij herhaling laten weten dat het grote inspanningen wil blijven doen inzake milieu. Zo werd een investering aangekondigd van 2,5 miljoen euro voor een indampingsinstallatie die de schadelijke effecten op het afvalwater moeten temperen. Eind 2021 had het bedrijf korte tijd zijn productie moeten stil leggen wegens fout gelopen lozingen. Maar het management nam meteen ook de noodzakelijke maatregelen om de schade te berperken.

De vraag van de milieu activisten - verhuizen - wordt onredelijk en ook onmogelijk geacht door het bedrijf. Utexbel is al sinds diep in de vorige eeuw vergroeid met Ronse, waar het voor welvaart en tewerkstelling zorgt. Naast het 'basiskamp' in de Vlaamse Ardennen, heeft het textielbedrijf nog vestigingen in Frankrijk en Marokko. In totaal werken 900 mensen voor de groep.

De tijdelijke nieuwe vergunning die nu werd toegekend, is afkomstig van het kabinet van milieuminister Zuhal Demir. Er wordt verwacht dat Utexbel zichzelf nu bewijst via milieu investeringen.