Tibbe Verschaffel staat in Forbes 30 onder 30 Tibbe Verschaffel staat met zijn Planet B onderneming nu ook in de Forbes 30 lijst. Foto: ivan elegeert

Van de dorpsgemeenteraad naar de Forbes ’30 onder 30′ lijst, Tibbe Verschaffel zet grote stappen met ‘Planet B’

Tibbe Verschaffel (28) werkt verder aan zijn missie om als ‘ecologisch ondernemer’ de wereld te veroveren. Verschaffel, die tegenwoordig vooral in Gent verblijft maar officieel nog altijd in Moerbeke woont, staat zelfs in de Europese ‘30 onder 30’ lijst van het Amerikaanse tijdschrift Forbes.

Tibbe Verschaffel werkt verder aan zijn missie om als ‘ecologisch ondernemer’ de wereld te veroveren. Verschaffel, die tegenwoordig vooral in Gent verblijft maar officieel nog altijd in Moerbeke woont, staat zelfs in de Europese ‘30 onder 30’ lijst van het Amerikaanse tijdschrift Forbes.

In die lijst bundelt het gereputeerde Amerikaanse zakentijdschrift elk jaar 30 opmerkelijke personen onder de dertig jaar in verschillende sectoren en werelddelen. Eerder stonden Adele, Malala Yousafzai en Daniel Ek (de oprichter van Spotify, red.) daar al in. Nu dus ook Tibbe Verschaffel die als afgestudeerd ingenieur snel zijn eigen onderneming oprichtte.

Met ‘Planet B’ lanceerde hij zich eerst met herbruikbare bamboe-rietjes (Bambooze), al snel kwamen daar WONDR Care (plasticvrije verzorgingsproducten) en Klaaar (duurzame wasstrips) bij. De verzorgingsproducten zijn verkrijgbaar bij 400 apothekers en twee eigen winkels, in Gent en Antwerpen. De rietjes en wasstrips worden verkocht in alle Colruyt- en Okay-winkels.

Verlies
Vorig jaar haalde Planet B een omzet van 2,8 miljoen euro, het drievoudige van het jaar ervoor. “In 2023 boekten we voor de eerste keer een bescheiden winst maar alles samen hebben we nog altijd een gecumuleerd verlies van een half miljoen euro. We hebben een grote schuldenlast. Maar dat is normaal. Wij zijn een jong bedrijf en moeten groeien. Omzet halen is de boodschap. We hebben al winkels op de Meir in Antwerpen en de Koestraat in Gent. Straks volgt Leuven, Mechelen en Aalst. Ook Waasland Shopping staat op het lijstje. De eerste stappen in Nederland zijn gezet. Ik was lang in gesprek met curator om alle winkels van het failliete The Body Shop over te nemen. Maar die plannen heb ik opgeborgen.”

Politiek
Zes jaar geleden werd Verschaffel verkozen als gemeenteraadslid voor Open VLD in Moerbeke. Maar na twee jaar hield hij het daar voor bekeken. “Politiek is niks voor mij. Als ondernemer heb je veel meer zaken zelf in de hand, kan je zelf snel bijsturen als het nodig is. In de politiek moet je met zoveel mensen en meningen rekening houden dat alles daar naar mijn zin veel te traag gaat. Voor de komende verkiezingen heeft men me dan ook niet meer gevraagd”, lacht de ondernemer.

Team
Verschaffel slaagde er ook in zijn enthousiasme over te dragen naar heel wat (jonge) mensen die hij kon aantrekken om Planet B verder te laten groeien. “Dat ik nu in Forbes sta, is evenveel de verdienste van al die mensen. Want ons team is doordrongen van dezelfde filosofie en het ideaal om te ondernemen voor een betere wereld. Zonder hen ben ik niks.”