Familiebedrijf Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels uit Temse Zaakvoerders Stijn Teugels (links), Dirk Teugels (midden), Bart Teugels (achteraan tweede van rechts) en achteraan links Steven Buytaert telkens met partner. Foto: IF

Van De Zaat tot Oosterweel: dit familiebedrijf is een onmisbare schakel bij vele grote projecten, en toch komt het aan op millimeters want “bijna juist is fout”

Familiebedrijf Landmeetkunde & Expertiseburo Teugels uit Temse blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit. Het bedrijf kan trots terugblikken op knappe prestaties. Zo droeg het zijn steen(tje) bij tot de ontwikkeling van De Zaat in Temse en is het een onmisbare schakel in de werken aan de Oosterweelverbinding. “Wij doen letterlijk aan millimeterwerk”, zegt medezaakvoerder Bart Teugels.

Dirk Teugels stampte in 1974 het bedrijf uit de grond. “Hij is op zijn eentje begonnen in een appartementje van amper twaalf vierkante meter”, zegt huidig medezaakvoerder Bart Teugels, zoon van de stichter, met een lach.

De onderneming kende een stevige groei en telt vijftig jaar later 31 medewerkers. Die verjaardag werd gevierd met een groot feest in het Antwerpse Plein Publiek waarop veel klanten en ook het gemeentebestuur van Temse present tekenden.

Dirk Teugels startte het bedrijf in 1974 in een klein appartementje van amper twaalf vierkante meter. Foto: Tom D’Haenens

Ondertussen staat niet meer Dirk (75) aan het roer, wel zijn twee zonen Bart (49) en Stijn (42) en schoonzoon Steven (52). “We zijn in de stiel gerold. Als klein manneke stonden we al mee op de werf. Wij zijn en blijven zo een 100 procent familiebedrijf met roots in Temse”, zegt zoon Stijn Teugels trots.

Teugels heeft zijn steen(tje) bijgedragen aan enkele opmerkelijke realisaties in Temse en ver daarbuiten. “In totaal realiseerden we al 29.000 projecten”, zegt Bart.

Weinig Temsenaren hebben weet van hun indrukwekkend palmares. Hieronder volgt een greep uit enkele van de meest opmerkelijke projecten.

Oosterweelverbinding

Sinds de start van de werken aan de Antwerpse Oosterweelverbinding staan medewerkers van het landmetersbureau mee op het terrein. “We staan sinds 2019 dagelijks met een ploeg op de werf daar”, zegt Bart. “Wij zorgen voor de vertaling van de plannen van de architect naar de werf.”

Al sinds 2019 is Teugels dagelijks actief op de werf van de Oosterweelverbinding. Foto: Tom D’Haenens

De Zaat

In Temse gaf Teugels mee vorm aan de ontwikkeling van De Zaat. “Elk appartementsgebouw hebben we er gedaan”, klinkt het trots.

Teugels heeft er ook zijn stempel gedrukt op het unieke panorama van de Scheldegemeente door mee te werken aan de realisatie van de nieuwe Scheldebrug.

Teugels werkte mee aan de ontwikkeling van De Zaat. Foto: Tom D’Haenens

Voor de zaakvoerder moeten het niet altijd de grote projecten zijn. “Ook de kleinere werken doen we graag. Die zijn even belangrijk en daar moet het ook juist zijn”, zegt Bart.

De taken van een landmeter kunnen – ook letterlijk – bomschreven worden als millimeterwerk. “Precisie, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid worden er bij onze medewerkers ingepeperd. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben in onze business, dus twee keer meten is zeker weten en bijna juist, is fout”, zegt Steven met een lach. “Al is het tegenwoordig geen sinecure om de juiste mensen daarvoor te vinden.