Lisa in de Wilde Weide. Foto: JID Lisa in de Wilde Weide. Foto: JID

Van een privéjacht in de Caraïben naar het Citadelpark: Lisa (30) opent gezellige koffiebar naast SMAK

Aan het begin van de pandemie werkte Lisa Zwaenepoel (30) als chef op een privéjacht. Deze week opende ze vol trots haar eigen koffiebar in het SMAK in Gent. “Een verlengstuk van het Citadelpark”, noemt ze het. Ze serveert er seizoensgebonden gerechten, vers gebak en koffie uit Antwerpen.

Voor de oplettende Gentenaars: Lisa heet Zwaenepoel, maar ze heeft geen enkele connectie met de bekende slagerij in de Donkersteeg. “Ik kreeg die vraag vaak toen ik in Gent bedrijfspsychologie studeerde”, grinnikt ze. “Vandaag woon ik Antwerpen, maar ik groeide op in de diepe Kempen.” En dat hoor je nog een beetje.

Van kleins af aan was Zwaenepoel gepassioneerd door eten. “Ik keek heel vaak naar kookprogramma’s en ik heb heel veel etentjes voor vrienden georganiseerd. Tijdens het schrijven van mijn thesis ging ik aan de slag in een Thais restaurant.”

Erna werkte ze even in HR, voor ze naar het buitenland trok om te werken als chef op een privéjacht. Eerst in de Caraïben, daarna in Zuid-Frankrijk. (Lees verder onder de foto)

Foto: JID
Foto: JID

Later ging Zwaenepoel bij koffiebar Rush Rush in Antwerpen aan de slag. Enkele weken geleden kreeg ze de vraag of ze interesse had om het cafeetje in het SMAK over te nemen. “Ik heb er altijd van gedroomd om mijn eigen zaak te beginnen dus ik had meteen interesse.” De houtskooltekening van Rinus Van de Velde liet ze hangen, maar ze zorgde voor een likje verf en een familietafel.

Kleine oase

Woensdag was het zover: de grote opening van de ‘Wilde Weide’. “De naam is een verwijzing naar de velden waartussen ik ben opgegroeid, maar ook naar het Citadelpark. De koffiebar is een verlengstuk daarvan, het is een plek waar je volledig tot rust kan komen.”

De naam is tegelijk ook een referentie naar de vele bloemen en planten die in de bar staan en de vele kruiden en groenten waar Zwaenepoel mee kookt. (Lees verder onder de foto)

Verse walnoot-koffiecake en amandel-citroencake in de Wilde Weide. Foto: JID
Verse walnoot-koffiecake en amandel-citroencake in de Wilde Weide. Foto: JID

De hele dag door kan je genieten van soep met brood, yoghurt met granola, vers gebak, koffie, thee, cocktails, biertjes. Van 11 tot 14 uur is er lunch: van een tartine met vleesbrood tot een salade met radijs. “Ik ga mee met de seizoenen en veel is huisgemaakt, zoals de granola en de limonade. De koffie is van Rush Rush.”

Wilde Weide zit in het museum en hanteert dezelfde openingsuren, maar verder staat het er los van. Klanten zijn zeker niet verplicht om ook het museum te bezoeken. “Dat is mooi meegenomen natuurlijk, maar je kan ook gewoon langskomen in de bar om te genieten van een kopje koffie en een vers gebakje.”

Foto: JID
Foto: JID