website-algemeen

VAN IN versnelt investeringen in Diddit voor blended lesgeven

GENT – VAN IN investeert versneld 1,1M€ in Diddit, haar digitaal leerplatform voor het secundair onderwijs. Dit kadert in VAN IN’s blended leermiddelenstrategie. Het doel is onder meer extra didactische ondersteuning te bieden wanneer de leerkracht vertrekt vanuit diddit.be als digitaal leerplatform, al dan niet in combinatie met handboeken en leerwerkboeken. Anderzijds worden er meer mogelijkheden voorzien voor leerlingen om met smartphone te werken. De leermiddelen van VAN IN evolueren op die manier nog meer naar gepersonaliseerd lesgeven en leren.

"We zijn er om leerkrachten te ondersteunen met een toolbox om les te geven, en om leerlingen in staat te stellen efficiënt en effectief te leren", aldus Winfried Mortelmans, CEO van VAN IN. "We hebben daarvoor onze pedagogische concepten en ons kwalitatief, didactisch aanbod, digitaal en op papier. De leerkracht beslist wat hij/zij inzet. De nieuwe mogelijkheden die we nu toevoegen, gaan verder op dezelfde strategie, en worden versneld doorgevoerd door de digitale versnelling die het afstandsonderwijs teweeg bracht. Met de bijkomende ontwikkelingen bieden we leerkrachten die kiezen voor blended lesgeven evenveel didactische ondersteuning wanneer ze vanuit het digitale vertrekken als wanneer ze van de hand- en leerwerkboeken vertrekken."

Steeds meer gebruikers

Het gebruik van Diddit is ook dit schooljaar (2020-2021) opnieuw toegenomen. Het digitaal leerplatform voor het secundair onderwijs wordt vandaag door 75% van de scholen gebruikt, tegenover door 70% vorig schooljaar. Het aantal gebruikers per dag stijgt, dus er wordt intenser gebruik gemaakt van het platform. Het digitale is duidelijk een blijver in het secundair onderwijs.

"We waren met Bingel voor het basisonderwijs de eerste met een digitaal leerplatform voor het onderwijs, 10,5 jaar geleden, en eveneens de eerste met een digitaal leerplatform voor het secundair, namelijk Diddit, zes jaar geleden. Met deze digitale platformen zijn we vandaag marktleider in het basis- en secundair onderwijs. We hebben er enorm in geïnvesteerd en zien tot onze tevredenheid dat ze steeds meer en intenser gebruikt worden, in de klas en erna", aldus nog Mortelmans.

 

Gebruiksgemak en functionaliteit omhoog

Het verouderde Knooppunt-platform, uitgebaat in samenwerking met de andere uitgeverijen, wordt opgeheven. Aanmelden kan nu op diddit.be. VAN IN neemt de gebruikersinterface en -ervaring van Diddit ook onder handen. Er komt een algemene vernieuwing en opfrissing van de menustructuur. Dat moet gebruikers een beter overzicht van de inhoud bezorgen en brengt meer structuur aan in het lesmateriaal. De lesinhouden worden nog meer modulair voorgesteld. Er worden meer bruggen gelegd tussen papier en digitaal, zodat ze naadloos combineerbaar zijn.

Van notities uitwisselen tot smartphone-compatibiliteit

Het bordboek is voor leerkrachten hét houvast voor lesgeven via Diddit. Het is een digitale versie, inclusief de oplossingen, van het e-boek dat de leerlingen krijgen, verrijkt met extra beeld- en geluidsmateriaal. De leerkracht kan er eigen materiaal aan toevoegen of notities maken. Vanaf volgend schooljaar is ook dat allemaal mogelijk aan de leerlingenzijde van het verhaal. Er wordt een volwaardig digitaal notitieschrift gekoppeld aan het e-boek. Leerlingen kunnen die notities ook onderling delen, of heen en weer sturen naar de leerkracht. Die kan zo tot op individueel niveau opvolgen en verfijnen, tot de essentie van de leerstof voldoende is gevat.

Ontdekplaten zijn interactieve afbeeldingen rond een bepaald thema binnen Diddit, waarin allerlei toepassingen zijn verwerkt zoals tekst, film, audio. Leerlingen kunnen er zelf mee aan de slag, op hun eigen tempo, binnen of buiten de klas. Vooral in het laatste geval komt de smartphone dan vaak in beeld als bijkomend leermiddel. Vanaf september zijn deze ontdekplaten dan ook op smartphone te raadplegen door leerlingen, wat toestaat om deze content nog makkelijker te ontsluiten via QR codes in de handboeken en leerwerkboeken.

VAN IN is ’s lands grootste educatieve uitgever en maakt deel uit van Sanoma Learning, een onderdeel van de Finse groep Sanoma. VAN IN werd opgericht in 1833 en heeft vandaag vestigingen in Wommelgem, Gent en Mont-Saint-Guibert.