Nieuws Oost-Vlaanderen Vande Moortel gaat voormalige ontginningsput aan Schelde opvullen

Vande Moortel gaat voormalige ontginningsput aan Schelde opvullen

Het vullen van de voormalige ontginningsput in Nederename zal acht jaar duren. Foto pdv

Vande Moortel gaat voormalige ontginningsput aan Schelde opvullen

OUDENAARDE – Steenbakkerij Vande Moortel start met het vullen van de voormalige ontginningsput op de rechteroever van de Schelde in Nederename (Oudenaarde), werken die liefst acht jaar zullen duren. “Het is de ambitie om een moerasachtig plas- en drasgebied met hoge biodiversiteitswaarde te creëren”, zegt zaakvoerder Peter Vande Moortel.

De ontginningsput licht tegenover het bedrijf, grenzend aan de spoorlijn Oudenaarde-Zottegem. In samenspraak met de vergunningverlenende en adviserende Vlaamse administraties werd in 2009 vastgelegd dat deze put een toekomst met waardevolle natuurfunctie moest krijgen.

“Het is de ambitie om er een moerasachtig plas- en drasgebied met veel vogels, amfibieën, insecten, rietkragen en andere waardevolle vegetaties in te richten”, aldus Vande Moortel. “In het verleden hebben we klei, een hernieuwbare grondstof, kunnen ontginnen op deze site. Nu starten we met de nabestemming en streven we naar een aantrekkelijk stuk natuur, een thuis voor diverse fauna en flora en een plek waar mensen graag vertoeven.”

Minder vrachtverkeer

Op basis van het milieueffectenrapport uit 2009 werden alle aspecten van het project – van ontginning tot herinrichting – uitvoerig onderzocht en vergund. “Om de impact op de omgeving te beperken, is op onze vraag het transport van de aanvulgronden uit infrastructuurwerken voorzien via bootverkeer. We werken hiervoor samen met Ghent Dredging. Door in te zetten op vervoer over het water, zullen we per jaar 10.000 vrachtbewegingen vermijden, waardoor het wegennet in en rond Eine maximaal wordt ontlast.”

De totale doorlooptijd van de werken wordt geschat op acht jaar. Het uiteindelijke resultaat zal net als bij andere vergelijkbare projecten een meerwaarde moeten betekenen voor de omgeving.

Steenbakkerij Vande Moortel in Oudenaarde is opgericht in 1864. Het familiebedrijf groeide in al die jaren uit tot een belangrijke fabrikant van gevelstenen en de Belgische marktleider in kleiklinkers.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.