Nieuws Oost-Vlaanderen VDAB en Provincie Oost-Vlaanderen bundelen de krachten voor een sterkere regionale arbeidsmarkt

VDAB en Provincie Oost-Vlaanderen bundelen de krachten voor een sterkere regionale arbeidsmarkt

VDAB en Provincie Oost-Vlaanderen bundelen de krachten voor een sterkere regionale arbeidsmarkt

De coronacrisis verstoorde de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt ernstig. Om deze te herstellen, slaan VDAB en de Provincie Oost-Vlaanderen de handen in elkaar. Beide partijen hebben deze week een samenwerkingsovereenkomst afgesloten.

Het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 wil de volgende jaren 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Een werkzaamheidsgraad van 80% is het doel. Voor Vlaams minister van Werk Hilde Crevits is een versterkte samenwerking tussen VDAB en lokale en regionale besturen één van de hefbomen in het bereiken van die ambitie. VDAB  en de Provincie engageren zich om samen bij te dragen aan deze ambitie.

Primeur

Deze samenwerking is een primeur: nog nooit eerder hebben VDAB Oost-Vlaanderen en het provinciebestuur een samenwerkingsovereenkomst gesloten. De partijen werken samen op vier fronten: kwalitatieve en vlotte doorstroming van onderwijs naar de arbeidsmarkt; verhoogde zij-instroom voor de zorgopleidingen; ruim en gevarieerd aanbod aan sociale economie en
het versterken van de speerpuntsectoren. De overeenkomst loopt tot en met 31 december 2025.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Werk: “Dat de provincie Oost-Vlaanderen en VDAB de handen in elkaar slaan kan ik alleen maar toejuichen. Er blijft nog heel wat onontgonnen terrein waarop beide partners elkaar kunnen versterken om de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt een boost te geven. Dat is nodig, want we staan voor grote uitdagingen. Om de werkzaamheidsgraad op te krikken, zijn lokale partnerschappen onmisbaar. Door hun nabijheid bij onder andere kwetsbare groepen en lokale ondernemingen kunnen ze beter inspelen op de specifieke noden.”

Samen sterk voor werk

An Vervliet, gedeputeerde bevoegd voor economie: “De Provincie is heel blij een partner te hebben gevonden in de VDAB om samen de Oost-Vlaamse arbeidsmarkt, en zo ook onze economie, te versterken. Want dat is nodig. De werkzaamheid was pre-corona gevoelig aan het stijgen. Het doel van 80% tegen 2024 lag voor Oost-Vlaanderen binnen bereik. De crisis heeft het behalen van die doelstelling uiteraard een stuk moeilijk gemaakt. Maar het economisch herstel heeft zich intussen wel duidelijk ingezet.”

“Pre of post corona, het recept om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en de werkzaamheid te doen stijgen, blijft onveranderd: investeren in menselijk kapitaal en het verhogen van de arbeidsdeelname van kansengroepen.”

Freddy Van Malderen, provinciaal directeur van VDAB Oost-Vlaanderen: “Als je spreekt over de arbeidsmarkt, moet je het, naast werk, ook hebben over huisvesting, mobiliteit, onderwijs, economie en welzijn.”

“Met deze overeenkomst bundelen we alle krachten en expertise op het lokale niveau. We gebruiken het lokale netwerk als hefboom om de werkzaamheidsgraad in de provincie duurzaam te verhogen. Het komt er dus op aan om gestalte te geven aan de slogan  ‘samen sterk voor werk’!”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.