thumbnail_Verhaert

Verhaert stelt baanbrekende technologie voor om bloeddruk te meten

KRUIBEKE/GENTBRUGGE - Verhaert, Masters in Innovation helpt sinds 1969 bedrijven en ondernemers bij het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle innovatietrajecten. De groep telt meer dan 200 medewerkers en heeft onder andere kantoren in Kruibeke en Gentbrugge. Naar aanleiding van Medica, de grootste medische beurs die vorige week in Düsseldorf plaatshad, stelt Verhaert een nieuwe AI-gebaseerde technologie voor die rechtstreeks bloeddrukmetingen maakt via PPG-signalen in vingers, polsen of bovenarmen.

De AI-gebaseerde technologie, die fotoplethysmografisch (PPG) signalen gebruikt in vingers, polsen of bovenarmen, kan patiënten die lijden aan een te hoge bloeddruk observeren op lange termijn, zonder een bloeddrukmeter te moeten gebruiken. Dit maakt nieuwe toepassingen mogelijk zoals gepersonaliseerde medicijndosering en de aanpassing van de medicijndosering op basis van exacte bloeddrukmetingen in specifieke situaties.

Absolute bloeddruk met AI

“Verhaert brengt de eerste technologie op de markt gericht op consumenten om een absolute bloeddruk te nemen. Deze technologie stelt bedrijven en hun consumenten in staat om via hun vinger, pols of bovenarm hun bloeddruk te nemen en zo patiënten met bijvoorbeeld hypertensie of diabetes op een zinvollere manier op te volgen", zegt Ann Van Mele, Sales Coordinator Smart Medical & Health.

Jochem Grietens, hoofd van het AILab: "Het AI-team van Verhaert werkt al een aantal jaar nauw samen met de KU Leuven en het UZ Leuven gesteund door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemerschap (VLAIO) om de technologie te ontwikkelen en uiteindelijk klinisch te valideren. Artsen kunnen nu gemakkelijker en in meer natuurlijke situaties bloeddrukgegevens vergaren van patiënten, in vergelijking met de enkele minder frequente bloeddrukmeting in het dokterskabinet."

Ook nuttig voor mensen met laag risico

De technologie combineert verschillende machine learning algoritmes die resulteren in een gemiddelde van 7 mm Hg absolute foutmarge op de diastole (onderdruk) en systolische (bovendruk) bloeddruk. Veel mensen zouden van deze technologie kunnen profiteren. De Europese Vereniging voor Cardiologie stelt vast dat zelfs bij bevolkingsgroepen met een laag risico op hart- en vaatziekten, zoals België en Duitsland, veel mensen het risico lopen te overlijden aan hartaandoeningen in de komende 10 jaar door een te hoge bloeddruk.

Ter illustratie: niet-rokende mannen tussen 55 en 60 jaar met een gemiddelde systolische bloeddruk boven 160 hebben 5 tot 10% meer kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten.