Nieuws Oost-Vlaanderen Verko investeert 18 miljoen euro in composteerfabriek

Verko investeert 18 miljoen euro in composteerfabriek

SONY DSC

Verko investeert 18 miljoen euro in composteerfabriek

DENDERMONDE – De composteerfabriek van Verko in Appels wordt gemoderniseerd. Er zal jaarlijks tot 37.000 ton groenten-, fruit- en tuinafval, onder meer uit het Waasland, verwerkt worden, en dat in een nieuwe unit waar biogas zal worden geproduceerd en omgezet in stroom. Voor het project wordt maar liefst 18 miljoen euro uitgerekend.

Intercommunale Verko verwerkt al bijna veertig jaar groente-, fruit- en tuinafval (GFT) tot compost. De huidige fabriek is boekhoudkundig afgeschreven en technisch aan vernieuwing toe. Peter De Leeuw van Verko. “Om een constante aanvoer van GFT te verzekeren, sloten we een overeenkomst met intercommunales Ibogem, IDM en MIWA.” Die halen afval op in respectievelijk Beveren, Lokeren en Sint-Niklaas en omgeving.

“Het is op basis van deze contracten dat we de jaarlijkse capaciteit voor de nieuwe composteerinstallatie hebben vastgelegd op 37.000 ton GFT, groenafval en bermmaaisel en 7.500 ton snoeihout.” Een vergelijkbare capaciteit met vandaag. In het verleden verwerkte de fabriek ook afval van Indaver en Ivago, maar die overeenkomsten werden intussen stopgezet.

Bouwplannen

Het plan is om in 2019 te gaan bouwen. Eén van de twee fabrieksunits wordt vervangen. Er komt een installatie in met voorvergisting en het geproduceerde biogas zal omgezet worden in elektrische stroom. Voor de realisatie van het project ontvangt Verko van de afvalstoffenmaatschappij OVAM een subsidie van 1,5 miljoen euro.

Rijden op biogas

“De productie van het biogas biedt op termijn ook mogelijkheden om onze voertuigen op het eigen geproduceerde gas te laten rijden”, zegt Bart Descamps, afdelingshoofd afvalbeheer van Verko. “Ons wagenpark telt momenteel al zes huisvuilwagens, een kraanwagen en twee lichte bestelwagens die rijden op samengeperst aardgas ofwel CNG. In 2019 komen daar nog eens vijf grote huisvuilwagens en één kleiner model bij. De installatie op CNG zal dan wel omgevormd moeten worden.”

Rekening houdend met de duur van de gunningsprocedure hoopt Verko in de herfst van 2019 te kunnen starten met de werkzaamheden, zodat de nieuwe installaties operationeel zijn eind 2020.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.