Verwarmingsinstallateur uit Merelbeke en computerhandel uit Melle failliet

media_xll_1947729

Voor heel wat bedrijven blijft het bijzonder moeilijk om e eindjes aan elkaar te knopen. De aarzelende consument, de stevige concurrentie en de onzekerheid rond de regelgeving blijken nog altijd belangrijke hinderpalen. En uiteraard speelt ook een tekort aan financiële middelen een belangrijke rol. Om financieel moeilijke periodes te overbruggen is kaskrediet een goed instrument maar volgens zelfstandigenorganisatie UNIZO is dat behoorlijk duur.

Een rondvraag bij 447 kleine en middelgrote ondernemingen leerde UNIZO dat één derde van hen vorig jaar kaskrediet heeft opgenomen. Een kaskrediet is een kortetermijnlening. Ze dient voornamelijk om uitgaven te dekken waarvoor niet meteen geld voorhanden is. Maar het tarief voor kaskredieten blijft te hoog. Zo betaalde iets meer dan de helft van de ondernemers die vorig jaar een kaskrediet opnamen een rentetarief van 8 procent of hoger. 1 op 5 zat zelfs aan meer dan 10 procent.

"Vandaag slaan banken je om de oren met hun historisch lage rentevoeten. Toch passen ze voor de kaskredieten nog steeds hoge rentevoeten toe", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. UNIZO vraagt de banken om het basistarief voor kaskredieten voor kleine ondernemingen te verlagen. Ook voor andere kortetermijnfincancieringsvormen moeten banken maatregelen nemen, "al zijn er eigenlijk weinig goede alternatieven voor kleine ondernemingen".

Drie kwart van de kmo's gebruikt geen alternatief voor kortetermijnfinanciering. 20% van de kmo’s doet een beroep op een straight loan, een lening voor een vast bedrag gedurende een bepaalde periode. "Maar het minimumbedrag ligt vaak rond de 100.000 euro. Zoveel geld willen of kunnen heel wat kmo's niet lenen". UNIZO vraagt om het minimum te lenen bedrag voor de straight loans verder naar beneden te halen. Ten slotte pleit UNIZO voor een groter aanbod aan kortetermijnfinancieringen, "cruciaal voor kmo's en voor onze economie".

Ondertussen gingen vorige week in Oost-Vlaanderen weer 39 bedrijven failliet, waaronder een verwarmingsinstallatiebedrijf uit Merelbeke, een schrijnwerkerij uit Gent, een metaalconstructiebedrijf uit Zele en een computerhandel uit Melle.