ECONOMY BEL20 STOCK EXCHANGE BELL CEREMONY Foto: Belga, BENOIT DOPPAGNE

Vier op de tien Belgische CEO’s zagen loon dalen in 2022

Ruim 40 procent van de CEO's van de Belgische beursgenoteerde bedrijven kreeg in 2022 een lagere vergoeding dan het jaar voordien. Dat blijkt uit de jaarlijkse salarisstudie van de Vlerick Business School. "In tegenstelling tot in de Verenigde Staten blijven de topsalarissen in België en Europa dus niet continu stijgen", klinkt het.

De mediane remuneratie, het loon inclusief bonussen, bedroeg in 2022 voor Belgische CEO’s 919.559 euro. Dat is een stijging ten opzichte van de 873.609 euro uit 2021. De mediaan van de Bel20-leiders, oftewel de 20 beurskleppers, kwam uit op 2.201.216 euro, 70.000 euro meer dan een jaar eerder. Toch is er geen sprake van een algemene stijging. Veel hangt af van de rendabiliteit van een bedrijf.

De hoogste remuneratie’s zijn nog steeds weggelegd voor CEO’s van de grootste bedrijven, maar ook het land waarin die bedrijven zijn gevestigd heeft invloed. Internationaal scoren Belgische CEO’s maar matig. “De topmensen in Belgische sectoren halen systematisch beduidend minder geld op dan Britse en Duitse collega’s”, legt professor Xavier Baeten van Vlerick uit. Bel20-bedrijven voelen wel een opwaartse druk vanuit het buitenland, maar over het algemeen worden Belgische CEO’s niet vet betaald.”

Dit jaar namen de onderzoekers onder de loep hoe bedrijven bonussen bepalen. Op korte termijn blijft dat meestal bij financiële maatstaven. Milieu-indicatoren blijven achterop hinken volgens Baeten. Zo heeft 6% van de bedrijven een maatstaf opgenomen in verband met uitstoot. “Een ietwat pijnlijke vaststelling op het ogenblik van de COP28, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties. CEO’s zouden voortaan concrete en transparante targets op vlak van emissies moeten zetten”, vindt Baeten.

Lees ook

  • VZW
    10/12/2024
    Volksbelangen Horebeke
    Horebeke
  • VZW
    10/12/2024
    Enfants Du Sénégal
    Leuven
  • VZW
    10/12/2024
    Horebeke Leeft
    Horebeke