Vier sterke Oost-Vlaamse initiatieven in eerste databank circulaire economie

000000000000kodibx

De deeleconomie is aan een opmars bezig. Topdisruptoren zoals Airbnb en Uber zijn ten slotte ook voor een stuk exponenten van beter verdelen en beter gebruik maken van wat er is.

In het kielzog daarvan is ook van alles aan het bewegen in de zogenaamde circulaire economie die onder meer mikt op veel minder afval en een veel lagere belasting voor het milieu. Het gaat om initiatieven die her en der over het land versnipperd zijn.

De Mechelse vzw Plan C (http://www.plan-c.eu) die zichzelf een knooppunt noemt dat ondernemers en organisaties verbindt, uitdaagt en activeert op weg naar een circulaire economie, heeft daarom nu een overzicht gemaakt van alle Belgische organisaties en bedrijven die al volop met de circulaire economie bezig zijn.

"We verzamelden op onze sitemeer dan veertig cases 40 in twee talen", zegt community manager Sam Deckmyn.  "Startups die in hun businessmodel even veel aandacht schenken aan sociale en ecologische impact als aan economische winst verdienen het om aandacht te krijgen en voor het voetlicht te komen. Ook gevestigde bedrijven zien volgens ons trouwens steeds beter in dat ze aan die sociale en ecologische resultaten aandacht moeten besteden en starten daarvoor experimentele projecten op.  Als ze daarmee een goudader(tje) raken, kan de impact voor hun markt enorm zijn. Ook de sociale en non-profit economie vindt de gaten in de markt. Spelotheken, Repair Cafés, Kringwinkels, recup-ateliers, deelplatformen en uitleendiensten tonen de weg naar een andere economie. Niet in het minst door consumenten haalbare en aantrekkelijke alternatieven te bieden."

In de overzichtslijst van Plan C staan ook vier Oost-Vlaamse initiatieven: Econation, Kodibox, Peerby en Recup Design.

Econation uit Gentbrugge bedacht met de LightCatcher is een compacte, intelligente lichtkoepel met de ultieme daglichttechnologie: die brengt het zonlicht op verstandige wijze uw gebouw binnen, een hele dag lang, goed voor 3.650 uur per jaar dat uw kunstlicht uit kan. Het Gents Kodibox (foto) ontwikkelde handzame, stapelbare en milieuvriendelijke verhuisdozen die het verhuurt. Peerby is een spullenuiteleenplatform en Recup Design  is een initiatief van Labeur vzw, een sociale werkplaats met oog op een groene economie. Ze verwerken gebruikt steigerhout tot originele meubels, die ze zowel aan particulieren als aan organisaties zoals verkopen. Op hetzelfde terrein van de werkplaats hebben ze een eigen winkel.