Verwacht in Gent Sofie Ackerman, Lotte Vandersteene, Jana De Block en Arlind Van Winckel openden samen Verwacht in Gent. Foto: if

Vier vroedvrouwen openen samen nieuwe praktijk ‘Verwacht in Gent’

Vier vroedvrouwen hebben samen een praktijk opgericht, vlak bij het AZ Sint-Lucas. Ze volgen vrouwen op vanaf de zwangerschapswens tot een jaar na de geboorte.

Sofie Ackerman, Lotte Vandersteene, Jana De Block en Arlind Van Winckel hebben alle vier ervaring opgedaan bij praktijk De Bron in Destelbergen. Die vroedvrouwpraktijk bestond zeventien jaar, maar werd eind maart opgedoekt. Sofie, Lotte, Jana en Arlind besloten opnieuw samen in zee te gaan en zo werd Verwacht in Gent geboren.

De vroedvrouwen bieden een zorgprogramma aan vanaf de zwangerschapswens, tot de zwangerschap, bevalling en een jaar na de geboorte. “Velen weten niet dat zwangere vrouwen ervoor kunnen kiezen om voornamelijk door een vroedvrouw opgevolgd te worden. Daarbij werken we samen met de gynaecoloog. In België is dat nog niet de standaard en gaan veel vrouwen enkel naar de gynaecoloog. Hier zijn ook niet zo veel vroedvrouwpraktijken waar je die zorg kunt krijgen”, vertelt Arlind.

Met Verwacht in Gent brengen de vier dames daar dus verandering in. Tijdens de zwangerschap bieden ze één op één begeleiding, waardoor een vertrouwensband ontstaat met de patiënt. Ook tijdens de bevalling is één van de vroedvrouwen er de hele tijd bij. “Het is wetenschappelijk bewezen dat één op één begeleiding tijdens de bevalling zorgt voor minder medische interventies en een betere afloop voor mama en de baby.”

Thuisbevallingen
Verwacht in Gent heeft een overeenkomst met het AZ Sint-Lucas en Jan Palfijn, waardoor de vroedvrouwen de bevalling mogen leiden. Er is wel een gynaecoloog beschikbaar indien nodig. Met het UZ Gent en AZ Maria Middelares hebben ze afgesproken dat ze als vroedvrouw de bevalling mogen bijwonen in samenwerking met de vroedvrouw en gynaecoloog daar. Ook thuisbevallingen zijn een optie.

Daarnaast biedt de praktijk ook voorbereidingscursussen in groep aan. “Die kan je als koppel volgen en bereiden de toekomstige ouders voor op de bevalling, borstvoeding geven en de kraamperiode. Het is belangrijk om daar goed over geïnformeerd te zijn.”

De nieuwe vroedvrouwpraktijk is één van de weinige die te vinden zijn in Gent. Verwacht in Gent houdt zondag 14 april een feestelijke opening van 14 uur tot 17 uur. Iedereen is welkom.

Meer info op www.verwachtin.gent.