Nieuws Oost-Vlaanderen Vijf Oost-Vlaamse bedrijven mee op koninklijke missie naar Polen

Vijf Oost-Vlaamse bedrijven mee op koninklijke missie naar Polen

Vijf Oost-Vlaamse bedrijven mee op koninklijke missie naar Polen

clairetillekaertsVan 13 tot 15 oktober brengen koning Filip en koningin Mathilde een officieel staatsbezoek aan Polen. Daaraan is ook een economische missie gekoppeld, die aan Vlaamse kant is georganiseerd door Flanders Investment & Trade. Een delegatie van 22 bedrijven, waaronder vijf uit Oost-Vlaanderen, is eveneens van de partij.

Zij hopen een graantje te kunnen meepikken van de blijvende groeiprognoses die van het land een zeer aantrekkelijke markt maken. Tussen 2008 en 2012 liet de Poolse economie een cumulatieve groei optekenen van 16% en de verwachte groei voor dit en volgend jaar bedraagt respectievelijk 3,3% en 3,4%.  Polen is met een omzetbedrag van 5,27 miljard euro al de tiende exportbestemming voor Vlaanderen, maar er zijn zeker nog mogelijkheden om er voet aan de grond te krijgen.

Kansrijke sectoren in Polen zijn legio. Vlaamse bedrijven kunnen om te beginnen mee genieten van de royale EU-fondsen die het land investeert in onderzoek en ontwikkeling, digitalisering of ondersteuning van het ondernemerschap. Verder blijft de voedingssector het zeer goed doen, net als de bouw. De verregaande Vlaamse expertise inzake logistiek kan ook vermarkt worden in Polen, dat zich steeds meer opwerpt als logistiek centrum voor de markten in Centraal- en Oost-Europa. Hetzelfde gaat op voor de milieutechnologie en die op het vlak van hernieuwbare energie.

Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade (foto) wijst erop dat Polen een veelzijdige economie heeft met zowel dynamische en flexibele kleine en middelgrote ondernemingen als grote consortia in sleutelsectoren zoals de bouw en de voedings- en de transportsector. “Vlaamse bedrijven hebben er dan ook baat bij om hun pijlen op deze markt te richten: er zijn ontzettend veel lucratieve deals mogelijk die een lang leven beschoren zijn.”

Bij vijf Oost-Vlaamse bedrijven is die boodschap alvast niet in dovemansoren gevallen, want zij maken deel uit van de delegatie die de koning en Vlaams minister-president Geert Bourgeois vergezelt. Het gaat om voedingsbedrijf Vandemoortele met vestigingen in Gent en Eeklo, textielbedrijf Europochette uit Kruibeke, aluminiumconstructiebedrijf Blyweert Aluminium  uit Hamme, verpakkingsgroep Vpk Group uit Aalst en voedingsbedrijf La Lorraine Backery Group uit Ninove.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.