AdobeStock_208237472-klein

Vlaamse Ardennen en Voka zetten in op werk in eigen streek

RONSE/OUDENAARDE/KRUISEM/KLUISBERGEN/GAVERE - Vandaag lanceren Ronse, Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Gavere het online vacatureplatform JobsIn. Samen met Voka Oost-Vlaanderen zetten ze op die manier massaal in om jobs in eigen streek zichtbaar en bekend te maken. Bij Samsonite geven ze het startschot.

"De krapte op de arbeidsmarkt is actueler dan ooit", stelt Sally Verpoort, regiodirecteur Vlaamse Ardennen bij Voka. "Nooit eerder waren zo veel mensen in Oost-Vlaanderen aan de slag en nooit eerder stonden zoveel vacatures bij bedrijven open. De vraag naar gemotiveerd personeel blijft erg groot en werken in eigen streek biedt voordelen."

Onevenwicht tussen openstaande vacatures en werkzoekenden

De analyse die Voka Oost-Vlaanderen maakte toont duidelijke cijfers. Het aantal vacatures in de Vlaamse Ardennen stijgt sterk. Zo werden er het voorbije jaar 11.330 vacatures gepubliceerd wat neerkomt op een stijging van 50%. In combinatie met een sterke daling van het aantal werkzoekenden (zo’n 12% minder het laatste jaar), verbaast het niet dat bedrijven hun vacatures niet ingevuld krijgen. De VDAB noteert slechts 8170 werkzoekenden in de Vlaamse Ardennen. Dit betekent een concrete en zekere rem op de groei en de toekomstplannen van bedrijven in de regio.

Slechts 1 op 5 werkt in eigen gemeente

Wat opvalt is het lage percentage inwoners dat in eigen gemeente werkt. Met slechts 1 op 5 inwoners die in de eigen gemeente werken scoren de Vlaamse Ardennen beduidend slechter dan het Vlaamse gemiddelde, dat op 1 op 3 werknemers ligt.

De vele job-opportuniteiten maken het duidelijk: de Vlaamse Ardennen zijn naast een mooie woonregio ook een erg aantrekkelijke plaats om te werken. Jobsin wil inzichtelijk maken welke werkgevers en vacatures er zijn dicht bij de woonplaats en promoot werken in eigen streek. Bedrijven krijgen de kans te hun vacatures lokaal in te kijker te zetten en inwoners worden geholpen om een goede job in de buurt te vinden.

 

Vacatures invullen met lokaal talent

Voor bedrijven is dit jobplatform een extra hulpmiddel om vacatures in te vullen met lokaal talent. Daarnaast versterkt het platform hun employer branding en vergroot het de naambekendheid van hun bedrijf. Bedrijven uit Ronse, Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Gavere kunnen eenvoudig én gratis de koppeling met hun vacaturepagina leggen, zodat het platform alle openstaande vacatures bundelt.

Arne Oosthuyse, Manager Arbeidsmarkt bij Voka Oost-Vlaanderen: “Het aantrekken en behouden van talent is de belangrijkste uitdaging voor bedrijven. Wij staan hen hierin bij door bedrijven te helpen om hun vacatures bekend te maken bij lokale inwoners.”

Ook andere lokale besturen werken mee aan ‘jobsin’

Sinds de lancering van ‘jobsin’ in mei 2021, hebben 14 lokale besturen ingetekend op dit platform. Niet alleen de steden reageren enthousiast ook meer dan 400 ondernemers vonden reeds de weg naar de site en maakten hun bedrijf en vacatures bekend. Vandaag lanceren ook Ronse, Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Gavere het online vacatureplatform.

Joop Verzele, burgemeester Kruisem: “In tijden van grote krapte op de arbeidsmarkt, willen we ook als gemeente niet aan de kant blijven staan. Kruisem heeft bijna 300 hectrare bedrijventerrein, met heel wat grote bedrijven, maar ook KMO’s die volop mensen zoeken!”

Denis Dierick, burgemeester Gavere: “Een sterke lokale economie, dat is een goede zaak voor iedereen. Bedrijven die bloeien, geven leven aan de hele gemeente. Ze zorgen niet alleen voor welvaart maar zelfs voor levenskwaliteit. Want wie wil er niet zijn of haar droomjob in eigen streek vinden, in plaats van uren in de file te staan of in de trein te zitten?”