ArcelorMittal investering Foto: Belga

Vlaanderen trekt ondersteuning ArcelorMittal Gent op van 350 tot 600 miljoen euro

De Vlaamse regering trekt de ondersteuning voor ArcelorMittal Gent op van 350 naar 600 miljoen euro. De regering doet dat met leningen via Finocas, de joint venture tussen het staalbedrijf en het Vlaamse gewest. Dat meldt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) aan Belga.

De investering zal worden gebruikt om de staalfabriek te decarboniseren. Het CO2-neutraal maken van de hoogovens van ArcelorMittal Gent is volgens Diependaele essentieel voor de transformatie van de site ArcelorMittal Gent naar een koolstofneutrale fabriek tegen 2050.

De investering past volgens de N-VA-minister in het bredere plan om de staalindustrie in Vlaanderen te verduurzamen. De Vlaamse regering besliste eerder al, in 2021, om het decarbonisatietraject bij ArcelorMittal Gent te ondersteunen via een lening. Initieel werd er door Vlaanderen 350 miljoen euro aan leningen voorzien. Dat wordt nu met 250 miljoen euro verhoogd tot 600 miljoen euro. ArcelorMittal zelf doet daarnaast een kapitaalsverhoging van 250 miljoen euro bij Finocas.

"Deze investering moet de toekomst van de site in de Gentse haven veiligstellen en er bovendien voor zorgen dat Gent een leidende rol kan blijven spelen in de staalindustrie en zijn concurrentiepositie verder kan versterken", stelt minister Diependaele.

Foto: Belga

Later dit jaar zal de ArcelorMittal-groep beslissen over waar het extra zal investeren. Er loopt momenteel een studie die de kosten moet berekenen voor zowel Gent als het Franse Duinkerke.

Concurrentie met Frankrijk

Diependaele maakt zich sterk dat Vlaanderen een kans maakt: “Samen met andere investeringen en eerdere subsidies zorgen we met deze kapitaalsverhoging voor een sterk Vlaams dossier. Zo kunnen we de concurrentie met Duinkerke aangaan en de tewerkstelling bij ArcelorMittal Gent proberen veilig te stellen.” ArcelorMittal zelf telt 4.500 werknemers op de Gentse site en indirect zorgt ze nog eens voor 1.100 werknemers bij contractanten op de site.

Volgens de Vlaamse minister is ArcelorMittal Gent nu al “één van de meest performante staalfabrieken ter wereld wat betreft milieu-impact”. “Met deze extra kapitaalsverhoging geven we nu een extra duw in de rug om ArcelorMittal verder te laten investeren in Gent”, aldus Diependaele.

Ook CD&V-minister Jo Brouns, bevoegd voor Innovatie, wijst op het belang van de investering: “Het is belangrijk dat we vanuit Vlaanderen een bijdrage kunnen leveren aan de innovatieve en groene transitie van een cruciale sector voor onze industrie. Via kapitaal en leningen doen we aan slimme ondersteuning waarbij de middelen na verloop van tijd terugkomen naar de belastingbetaler.”