thumbnail_Breydel_0232[1]

Vleeswaren Breydel gaat voor transparantie en duurzaamheid

GAVERE - Breydel, gespecialiseerd in het vervaardigen van ovengebakken vleeswaren en delicatessen, kiest voor een aanpak die inzet op duurzaamheid en

 transparantie met varkensvlees gekweekt in de regio. Het bedrijf lanceert een uitgebreid charter waarin de missie en visie van het Gaverse familiebedrijf verder worden aangescherpt. Respect voor het dier én verantwoord ondernemen in deze sector zijn volgens Breydel cruciale elementen om in te zetten op een absoluut duurzame toekomst.

Eerlijk, lokaal, enig, expert en fier: samen met de naam Breydel vormen deze vijf pijlers het woord ‘Beleef’. Breydel beseft immers dat mensen nu en in de toekomst willen genieten van beleving op een gegarandeerd verantwoorde manier. Zaakvoerder Ivan, zoon van oprichter Antoine De Keyser, verduidelijkt wat zijn drijfveer is om deze koers te bepalen. “Onze expertise is het resultaat van 40 jaar rijke familiegeschiedenis. Breydelham en Breydelspek zijn dan ook door de VLAM erkend als streekproducten. Met de vijf pijlers willen we nog duidelijker ons engagement voor mens, milieu en dier uitdrukken. We hebben dus enkele belangrijke beslissingen genomen om ons productieproces hierop af te stemmen.”

Lokaal gekweekte dieren

De eerste stap is de keuze van enkele boerderijen in de onmiddellijke omgeving waar de varkens speciaal en exclusief voor Breydel worden gekweekt. De varkens krijgen gezond veevoeder en dankzij het beperken van geneesmiddelen, een langere kweektijd en het voorzien van speeltjes en muziek voor de dieren, wordt hun welzijn geoptimaliseerd.

Doordat Breydel enkel met lokale partners werkt – het ganse proces van stal tot charcuterie situeert zich binnen een straal van 25 km - wordt de transporttijd minimaal gehouden. Dat is niet alleen beter voor het milieu: het sterk beperken van stress bij de varkens zorgt ook voor lekkerder vlees van betere kwaliteit. Bovendien realiseert Breydel een beter inkomen voor de boer. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt hierdoor concreet omgezet in de praktijk.

Ecologisch en klimaatbewust

Het engagement voor natuur en milieu vind je ook terug op de boerderijen, bijvoorbeeld door de installatie van zonnepanelen, biologische mestverwerking  en het gebruik van regenwater. Al van bij de verhuis naar een gloednieuw pand in 2009 is de productiehal in Gavere een voorbeeld van duurzaamheid, met verschillende ecologische en klimaatbewuste ingrepen zoals warmterecuperatie uit koelcompressoren en zonneboilers, zonnepanelen en biologische waterzuivering.

Eerlijk en transparant

Eerlijkheid is een belangrijke waarde voor Breydel. Zo focussen ze in het vernieuwde verhaal ook op het weren van allergenen en beperken van zout. Het vlees bevat bovendien geen schadelijke restanten van antibiotica, hormonen of kalmeermiddelen. Dit wordt gewaarborgd door grondige controles, zowel intern als door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Sociaal engagement

Ivan De Keyser: “Breydel is een open huis, waar iedereen welkom is voor bedrijfsbezoeken, kookworkshops of arrangementen op maat. Daarbij worden onze gasten ondergedompeld in het boeiende Breydelverhaal en proeven ze de gezelligheid die Breydel typeert. Bovendien wordt ons sociale engagement nog versterkt door de Breydelfeesten die we jaarlijks organiseren. Met de opbrengsten hiervan steunen we Conpapa in Ecuador, een ontwikkelingsproject van TRIAS, waarmee we de dromen van kleinschalige aardappelboeren in de Andes kansen geven.”