Voedingsnijverheid is belangrijkste Oost-Vlaamse bedrijfstak

lotus-150x150

De Provincie Oost-Vlaanderen geeft voor de 17de keer de publicatie 'Sociaal-economische situatieschets van Oost-Vlaanderen' uit. "Kennis is van groot belang om het economisch draagvlak van een regio te ondersteunen en te versterken", aldus gedeputeerde Geert Versnick, bevoegd voor economie. "De Provincie Oost-Vlaanderen heeft daarom een studiedienst die de evolutie van de Oost-Vlaamse economie onderzoekt". "Jaarlijks brengt deze studiedienst de 'Sociaal-economische situatieschets van Oost-Vlaanderen' uit, vult gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor middenstand, aan. "Deze gaat dieper in op een aantal sociaal-economische aspecten van onze provincie". De publicatie bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat in op een aantal aspecten van de sociaal-economische situatie in de provincie. Hoofdstuk 1 biedt een kijk op het verloop van de conjunctuur in 2014-2015. Hoofdstuk 2 analyseert de Oost-Vlaamse voedingsindustrie. In hoofdstuk 3 wordt dieper ingegaan op de slimme specialisatiestrategie van de provincie. Het tweede deel is een statistisch naslagwerk waarbij in acht hoofdstukken de belangrijkste sociaal-economische indicatoren worden weergegeven. De tabellen in dit deel zijn zo opgemaakt dat ze over de edities heen vergelijkbaar zijn. De analyses worden zo veel als mogelijk op gemeentelijk niveau uitgevoerd. Enkele conclusies

  • De algemene conjunctuurtoestand laat een licht positieve evolutie optekenen, vooral te danken aan de positieve verwachtingen van de verwerkende nijverheid en de bouwsector.
  • Het aantal falingen in Oost-Vlaanderen daalde in 2014 met 20%. Verhoudingsgewijs gingen wel meer grotere en oudere bedrijven failliet. In totaal gingen bijna 2 000 banen verloren.
  • Met 900 bedrijven en bijna 15 000 werknemers is de voedingsnijverheid, met daarbij onder meer kleppers als Lotus Bakeries in Lembeke en Ter Beke in Waarschoot,  een belangrijke industriële bedrijfstak. Ruim een vierde van de Vlaamse toegevoegde waarde in de voedingsindustrie wordt voortgebracht door Oost-Vlaamse bedrijven, die hoofdzakelijk KMO’s zijn.
  • Na de recordjaren 2010 en 2011 liet de maritieme trafiek in de Gentse zeehaven in 2014 voor het derde jaar op rij een lichte daling optekenen (-0,3%). De Waaslandhaven zag de trafiek in 2013 (cijfergegevens lopen wat achterop) verder toenemen, met 12%.
  •  De tertiaire sector – de marktgerichte dienstverlening – is met 232 000 werk­nemers en zelfstandigen nog steeds de belangrijkste werkgever in Oost-Vlaanderen. Grootste individuele bedrijfstakken zijn handel en reparatie en diensten en huur, elk met 87 000 werkenden.
  • UGent en de 3 hogescholen (Arteveldehogeschool, Hogeschool Gent en Odisee) telden in het academiejaar 2013-2014 samen bijna 70.000 studenten.

Beschikbaar in druk begin juni 2015, online vanaf 8 mei 2015. De publicatie is gratis en kan besteld worden via de gratis infolijn van het provinciebestuur: 0800 94 808, via e-mail: info@oost-vlaanderen.be of via de website: www.oost-vlaanderen.be (http://www.oost-vlaanderen.be/public/economie_landbouw/studie/feiten/index.cfm.).